matura

Македонија

Екстерните испити од државната матура ќе се полагаат од 4-ти до 15 јуни

А1он
Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар попладнево ги соопштија датумите за екстерните испити од полагањето државна матура во јунскиот рок за учебната
Македонија

Омбудсманот бара да се повлече одлуката за поместување на роковите за државна матура

А1он
Народниот правобранител денеска реагираше на одлуката за поместување на роковите за полагање на државната матура и го повика министерот за образование и наука да ја повлече
Македонија

Адеми: До септември треба да се дефинира концептот за државна матура

А1он
Министерството за образование и наука очекува до септември да се дефинира конечниот концепт за државната матура и за екстерното оценување. –  Ќе извршиме детална анализа
Македонија

Пријави за државната матура најдоцна до утре

А1он
Државниот испитен центар денеска преку допис ги информираше сите средни училишта во Република Македонија за структурата, динамиката на активностите и процедурите за непречена реализација на
Македонија

Адеми: Државната матура во август без проблеми, опфатени 2.650 ученици

А1он
Државната матура во августовскиот испитен рок со која беа опфатени 2.650 ученици од завршните години во средните училишта помина без проблеми, оцени денеска министерот за
Македонија

Државната матура почна навреме, денеска се полага мајчин јазик

А1он
Процесот на полагање државна матура започна утрово и се одвива според предвиденото, без какви било пречки или застој во целата држава, информираа денеска Мируше Амети,