lica so poprecenost

Македонија

Народниот Правобранител со препораки за листите за лицата со попреченост за претстојниот попис

А1он
Народниот правобранител и членовивите на независниот мониторинг механизам кои ја мониторираат имплементацијата на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост (КПЛП) сметаат дека пописот претставува
Македонија

Коалиција Менуваме: Лицата со попреченост, нивните родители и асистентите да бидат ослободени од новите Ковид протоколи

А1он
„Во изминатите неколку месеци ниту со една реченица не беа спомнати децата и лицата со попреченост, родителите и асистентите како дел од целокупниот процес од
Македонија

Коалицијата Менуваме испорача барања за подобрување на правата на лицата со попреченост

А1он
Покачување на додаток на попреченост од 7.100 на 12.000 денари и на посебниот детски додаток од 5.100 на 10.000 денари, изедначување на додатоците со минималната
Uncategorized

Коалиција „Менуваме“: Бараме гарантирање на соодветен животен стандард и отворање на центри за рехабилитација

А1он
Вклучување во целокупниот економски културен општествен живот на лицата со попреченост, гарантирање на соодветен животен стандард и отворање на центрите за рехабилитација се дел од
Економија

Се размислува лицата со попреченост да бидат вклучени во петтиот сет мерки

Искра Манојлоска
Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, одговарајќи на новинарско прашање изјави дека се размислува за тоа лицата со попреченост да бидат вклучени во
Македонија

Кампања за лицата со интелектуална попреченост на Специјалната олимпијада Македонија и ХЕРА

А1он
На Меѓународниот ден на лицата со интелектуална попреченост, Специјалната олимпијада Македонија и Здружението ХEРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување – Скопје, вчера отпочнаа
Македонија

Лицата со попреченост можат да бидат активни чинители во општеството, а не само приматели на услуги

А1он
Отстранување на сите видови бариери, меѓу кои и физичката непристапност до институциите, поголема инклузивност во образованието, подобрен пристап до здравствени услуги, развој и поголема достапност
Македонија

Учениците со попречености од идната учебна година ќе имаат образовни асистенти

А1он
Во буџетот за 2021 година првпат се обезбедени 54 милиони денари за ангажирање образовни асистенти од наредната учебна година, услуга која е во согласност со
Македонија

Филипче: Лицата со попреченост се гласот кој треба да биде водич на институциите, да им каже каде е проблемот и на кој начин да се реши

А1он
Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, утрово учествуваше на Тркалезна маса „Трансформација на општеството: Заедница за сите“, организирана по повод 3 Декември, Меѓународниот ден
Македонија

Омбудсман: Не сeкој вид на попреченост е видлива, ниту се видливи сите бариери кои ги оневозможуваат овие лица целосно да ги уживаат правата

А1он
Почитувањето на различноста на лицата со попреченост е од особено значење, исто како и свесноста дека не сeкој вид на попреченост е видлива, ниту се