Коалиција Менуваме: Лицата со попреченост, нивните родители и асистентите да бидат ослободени од новите Ковид протоколи

Од:

„Во изминатите неколку месеци ниту со една реченица не беа спомнати децата и лицата со попреченост, родителите и асистентите како дел од целокупниот процес од страна на релевантните фактори кои секојднево лиферуваат соопштенија преку медиумите. И не само децата и лицата со попреченост, туку и семејствата и асистентите. Таквата состојба се уште трае, што може да се протолкува како неподготвеност, незнаење или страв од неуспех на Влада на Република Северна Македонија и Министерство за здравство и Kомисијата за заразни болести⁉“, велат од Коалицијата МЕНУВАМЕ.

„Јавноста е во исчекување, родителите се во исчекување, децата се во исчекување, аситентите се во исчекување и така до бескрај. Преовладуваат две опции:

Ограничено движење или неограничено движење со почитување на мерките. Неспорно е дека неограничено движење е неопходно потребно заради спецификата на нивната попреченост и не е претенциозно да се каже дека потребите на децата и лицата со попреченост во многу се врзани за индивидуалната функција под контрола со примена на метод согласно функционалноста⁉ Тоа кај ограниченото движење е невозможна мисија.

Децата и лицата со попреченост повеќе што децата и лицата со особено задоволство идат во моловите, кафичите, рестораните, спортските натпревари и др каде што се наоѓаат себеси при што имаат директен пристап на разни информации и потреби, изразување на нивната способност, потреби, желби, чувства и социјална партиципација⁉

Тоа придонесува за подобрување на нивната самостојност, успех во дружењето, самопочитување, позитивните ставови и чувство на успешност на децата и лицата со попреченост.⁉

Доаѓаме до клучното прашање кое што се однесува на пренесување на заразата. Одговорот е едноставен: носење заштитна опрема, почитување на протоколите и се ќе биде во ред. Редовна дезинфекција на просториите, опремата, самодисциплина, а неа је имаат децата и лицата со попреченост, тие се послушни, внимателни, исполнителни и свесни за проблемот.⁉

Но, проблемот си го наметнуваат самите себеси од страв, од незнаење, од неинформираност надлежните фактори кои се неодлучни и топката ја префрлуваат едни на други. Неодговорно е децидно да се кажува дека ќе се случи ова или она а притоа немајќи стратегија за справување со проблемот.

Социјализацијата е еден огромен кош во кој се ставени сите заедно. Ние како коалиција предлагаме НЕОГРАНИЧЕН начин на изведување на КОВИД МЕРКИТЕ кај децата и лицата со попреченост. ⁉

Со оглед на тоа дека меѓу нив има и такви деца и лица со попреченост кои заради здравствена состојба имаат потреба од постојана придружба на родител или асистент“, соопштува Коалицијата МЕНУВАМЕ.

Оттаму апелираат лицата со попреченост, нивните родители и асистентите да бидат ослободени од новите ковид протоколи.

Би можело да ве интересира

Коалицијата „Менуваме“ бара лицата со попреченост да бидат дефинирани во Уставот

Влада: Започнува процесот за креирање на нова Национална стратегија на лицата со попреченост

А1он

Тренчевска: Преку соработката со граѓанските организации обезбедувaме поддршка за сите граѓани​

А1он

(ВИДЕО) Тренчевска: Отворен првиот мал групен дом за лица со попреченост во Велес

Ана Ололовска

УНИЦЕФ ја осудува секоја повреда на правото на децата на квалитетно и инклузивно образование

А1он

Коалиција „Менуваме“: Во Скопје 1,2 отсто пристап за лицата со попреченост

Ана Ололовска