fatmir besimi

Економија

Ковачевски и Бесими: Буџетот за 2023 година – Стабилност, сигурност, одговор на предизвиците и основа за развој

А1он
Премиерот Димитар Ковачевски и министерот за финансии Фатмир Бесими денеска, на заедничка прес-конференција, го претставија Предлог-буџетот за 2023 година, оценувајќи го како буџет за сигурност,
Економија

Бесими: Човечкиот капитал е инвeстиција во идниот раст и развој, подготвена Стратегија заедно со Светска банка

А1он
Инвестицијата во човечкиот капитал во една земја е инвестиција во долгорочен и одржлив развој и придобивка за целото општество. Затоа инвестирањето во човечкиот капитал е
Економија

Бесими: Развоен Буџет за одговор на кризата и среднорочни проекции за економски раст

А1он
Владата го усвои првиот среднорочен буџет, кој го предложи Министерството за финансии, согласно новоусвоениот, реформски Закон за буџети. Предлог-буџетот за 2023 година е во насока
Економија

Бесими: Со заштеди и прераспределби во Буџетот обезбедени 61 милион евра за справување со енергетската и ценовната криза

А1он
Со заштеди во Буџетот и прераспределби помеѓу буџетските корисници обезбедивме дополнителни 3,75 милијарди денари (61 милион евра) за да се справиме со енергетската криза, односно
Економија

Бесими-Хан: Направени се суштински реформи во управувањето со јавните финансии во Република Северна Македонија

А1он
Република Северна Македонија припаѓа на европското семејство и секогаш може да смета на поддршката од Европската Унија. ЕУ е наш значаен партнер во спроведување на
Економија

Средба на Бесими со академици од Центарот за стратегиски истражувања – Науката дел од консултациите за даночната реформа

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска во Министерството за финансии одржа состанок со академиците од Центарот за стратегиски истражувања при Македонската академија на науките и
Економија

Бесими со експертите за даночната реформа – Инклузивноста и транспарентноста е најважна во процесот на дефинирање на крајните решенија

А1он
Експертската јавност денеска беше дел од серијата состаноци што Министерството за финансии ги организира во рамки на јавната дебата за даночната реформа. Концептот на даночни
Економија

Бесими: Низа мерки за сузбивање на сивата економија дел од реформата

А1он
Борбата против сивата економија е дел од реформата во јавните финансии. Со системските измени ќе се преземат низа мерки за формализирање на неформалниот сектор, пишува
Економија

Стартува реформата за унапредување на фискалната децентрализација

А1он
Стартува реформата за унапредување на фискалната децентрализација. Законските измени и дополнувања, на кои работеше Министерството за финансии, денеска добија зелено светло од Собранието, а тие
Економија

Бесими: Во услови на криза по криза се реализираат инфраструктурни проекти што ќе го поддржат економскиот раст

А1он
Ние од денеска сме сведоци дека ЕУ станува реалност и секој ден сме поблиску до ЕУ семејството. Денеска започнуваме еден проект кој е директно поврзан