Американски офицер отпуштен поради сексуални престапи во Босна и Херцеговина, ја заврши својата 30-годишна кариера

Од:

Американскиот мајор Џозеф Лундберг, кој беше разрешен од службата по 30 години стаж, се изјасни за виновен за сексуално вознемирување што го извршил во Босна и Херцеговина и ќе одлежи 30 дена затвор.

Имено, обвинувањата со кои се соочил се однесуваат на минатата година кога работел како главен водник на штабот на НАТО во Сараево.

Според условите на спогодбата за признавање вина и казнатa Лундберг ќе ја заврши својата 30-годишна кариера како Е-4 со лошо однесување, известуваат Stars and Stripes.

Сексуалното вознемирување се случило по пијана вечер во кампот Бутмир, каде што се наоѓа седиштето на НАТО.

Според извештаите, тој признал дека пукнал градникот на жената која го пријавила кога се обидувала да го соблече и давал непримерни коментари со сексуална конотација додека бил во барот.

Понатаму, се тврди дека подоцна истата ноќ, познаничка кој живеела надвор од базата ноќта останал со него, а тој без согласност и ги допирал нејзините гради.

„Она што започна како ноќ на славење брзо се претвори во неискажлив 18-месечен кошмар кој сè уште трае“, рече жената на суд, додавајќи дека потрошила скоро 15.000 долари во советување за да се процесира она што се случило.

Лундберг, исто така, се изјасни за виновен за непочитување на претпоставена жена офицер во Босна и Херцеговина со понижувачки коментари за нејзиното сексуално однесување.

Неговото петто признание за виновен беше обвинението за попречување на правдата во врска со бришењето на СМС пораките поврзани со неговите престапи.

Лундберг пред судот изјави дека страдал од анксиозност, депресија и посттрауматско стресно растројство кога прекршоците биле извршени на почетокот на 2022 година, како и од алкохолизам.

„Не успеав во мојата улога како командант мајор на штабот на НАТО во Сараево. Направив непростливи грешки..и ја загрозив многу важната мисија на штабот на НАТО во Сараево“, рече Лундберг.

Лундберг, кој е оженет со внуци, првично се соочи со максимална казна од девет години затвор.

Договорот за признавање вина отфрли четири точки од обвинението за сексуален напад и една точка за закана.

Би можело да ве интересира

Стејт департмент: Договорот за НАТО стапи во сила за Македонија

Ердоган: Чекаме САД да ја одобрат продажбата на Ф-16, па ќе ја пуштиме Шведска во НАТО

Зеленски: Ако Русија нападне членки на НАТО, американските деца ќе мора да се борат

НАТО: Мораме да ја поддржуваме Украина

Комшиќ: Претседателството ќе ги разгледа наводите за руски кампови и терористички ќелии во Босна и Херцеговина

Наместо тензии потребен мир и дијалог, порачаа од Скопје лидерите на НАТО сојузниците од регионот