Податоците на 400 милиони корисници на Твитер се продаваат на црниот пазар

Од:

Податоците за 400 милиони корисници на Твитер, вклучително и приватни е-пошта и поврзани телефонски броеви, наводно се ставени на продажба на црниот пазар.

Разузнавачката компанија за компјутерски криминал Хадсон Рок ја истакна „веродостојната закана“ преку Твитер, во која некој наводно продава приватна база на податоци што содржи податоци за контакт на 400 милиони кориснички сметки на Твитер.

„Приватната база на податоци содржи катастрофални количини на информации, вклучително и е-пошта и телефонски броеви на корисници од висок профил, како што се AOC, Кевин О’Лири, Виталик Бутерин и други“, рече Хадсон Рок.

Компанијата соопшти дека иако не се во можност да ги потврдат тврдењата на хакерите кои им ги дале информациите, „независната проверка на самите податоци се чини легитимна“.

Безбедносната компанија DeFiYield прегледала и 1.000 сметки кои хакерот ги дал како примерок и потврдил дека податоците се автентични.

Доколку се открие дека е вистинито, прекршувањето може да биде значајна причина за загриженост за корисниците на Твитер, особено оние кои работат под псевдоними.

Сепак, некои корисници истакнаа дека е тешко да се поверува на прекршување од толку голем обем, имајќи предвид дека моменталниот број на активни месечни корисници се вели дека е околу 450 милиони.

Би можело да ве интересира

Судот пресуди дека Твитер го прекршил договорот за исплата на бонуси на вработените

Горан Наумовски

Твитер одби да се пребара профилот на Трамп, па заработи парична казна

Горан Наумовски

Од Слупчане не кажаа, 3000 денари за цело село или 3000 денари по куќа ќе плаќаат? – Реакции на социјалните мрежи

Орце Костов

Илон Маск најави промена на логото на Твитер: „Збогум на сите птици“

Илон Маск потврди: Твитер ќе го смени името

Твитер за црвените елеци на СДСМ: „На толкави плати, шетаат во елеци како од Црвен крст“

Орце Костов