Научници велат: Не ставајте шеќер во кафето, туку сол

Од:

Нема ништо повкусно од филџан јако, црно кафе наутро, за поенергичен почеток на денот. Некои додаваат млеко, а некои пак, – шеќер…

Сепак, оние поискусни „гурмани на кафето“ често велат дека треба да ставаме сол наместо шеќер, ако веќе не претпочитаме горко кафе. Според нив, солта многу подобро „го разблажува“ вкусот.

Изгледа изненадувачки и неверојатно, но таа теорија се покажа и научно поткрепена. Имено, напис објавен во научното списание „Нејчр”, посочува дека натриумовите јони го поттиснуваат горчливиот вкус, а истовремено ја засилуваат аромата на кафето. Истиот метод – сол наместо шеќер, важи и за виното.

Сепак, треба да знаеме дека, за разлика од шеќерот, за тој ефект е потребно сосема малку сол. Значи, без претерување.

Би можело да ве интересира

Цената на кафето руши рекорди

А1он

Момче од Бања Лука стана хит поради „костумот“ за матурската забава

Предраг Петровиќ

(ВИДЕО) Неверојатно: Ја слушала навигацијата и со автомобилот паднала во море

Предраг Петровиќ

(ВИДЕО) Српска водителка: „Србија е двојно помала, можеби дури и повеќе од двојно помала од Америка“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Човек отвори контејнер, а од него излезе мечка: Се уплашија еден со друг, па почнаа да бегаат

Ана Ололовска

ВИДЕО: Работник го поправаше крилото со селотејп пред да полета авионот, патниците збунето го гледаа

Ана Ололовска