ЗНМ: Рекламите на партиите во медиумите се ризичен чекор

Од:

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска преку соопштение порача дека рекламите на партиите во медиумите се ризичен чекор, реагирајќи на, како што наведува, рекламирањето во приватните медиуми за работата на Владата во последните две години нарачани и платени со пари на политички партии.

– Во последните неколку дена во медиумите се забележуваат видео спотови со кои се врши промоција на проекти кои се реализирани од страна на Владата, a рекламите се плаќаат од партиската сметка на СДСМ. Според законските прописи на политичките партии дозволено им е да промовираат свои кампањи во приватните медиуми, но во време на предизборна политичка кампања. Иако не постои експлицитна забрана за рекламирање надвор од овој период, со оваа негативна пракса може да се влијае на уредувачката политика и на начинот на известување на дел од медиумите, стои во соопштението од ЗНМ.

Во услови кога политичките партии своето финансирање го обезбедуваат и од државниот Буџет, наведуваат од ЗНМ, тие треба да бидат уште поодговорни при трошење на парите во приватните медиуми. Освен ова, истакнува ЗНМ, проблематична е и целта на политичките партии кои се дел од власта, да трошат јавни средства со кои се промовираат одредени владини политики и проекти.

– Оваа пракса со која СДСМ ги промовира проектите на Владата кои биле спроведени во текот на изминатите две години претставува ризичен чекор кој може да има негативни последици врз и така кревката слобода на медиумите и слободата на изразувањето во земјата, што ќе значи повторно назадување на светските индекси за слобода на медиумите, соопшти ЗНМ.

Би можело да ве интересира

ЗНМ: Срамна одлука на Апелациониот суд Скопје на штета на истражувачкото новинарство

ЗНМ: Судскиот совет има обврска да биде транспарентен кон јавноста

Ана Ололовска

ЗНМ ги осудува заканите кон новинарот од Тетовасот Невриј Адеми

Ана Ололовска

ЗНМ: Бараме извинување за јавните омаловажувања кон колегата Сабриоски објавени на Цивил Медиа

Катерина Павлова-Николовска

ЗНМ бележи негативни трендови во Извештајот за степенот на слобода на медиумите и безбедноста на новинарите за 2022 година

„Нечиста крв“ на ИРЛ ја доби наградата за истражувачко новинарство на ЗНМ