ЗНМ и СЕММ го осудуваат прекршувањето на изборниот молк од онлајн-медиуми

Од:

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) најостро ги осудуваат, како што наведуваат во соопштение, случаите на грубо прекршување на изборниот молк од страна на повеќе онлајн-медиуми во текот на вчерашниот ден, нагласувајќи дека е тоа сериозно компромитирање на изборниот процес.

– Се оди дотаму што медиуми коишто и самите потсетуваат како да се избегнат изборните нерегуларности, со своето известување ги нарушуваат правилата на известување од избори, до степен што си дозволуваат да објавуваат и проценки на изборните резултати и да соопштуваат непостоечки, неофицијални, податоци од досегашното гласање. Освен што на овој начин сериозно ги нарушуваат етичките стандарди и норми за известување при избори, со своето известување, овие портали се однесуваат во спротивност и со Изборниот законик, во кој јасно е наведено дека „за време на изборниот молк престануваат сите облици на изборно медиумско претставување на учесниците во изборната кампања“ и дека се забранети „какви било облици на медиумско известување кои се отворено или прикриено во функција на нечија изборна кампања и можат да влијаат врз одлуката на избирачите“. Дополнително, штетат на самиот изборен процес, станувајќи орудие во рацете на партиски центри, наведуваат ЗНМ и СЕММ во реакцијата.

Потсетуваат и дека дел од овие портали се наоѓаат на списокот на Државната изборна комисија за платено политичко рекламирање со парите на сите граѓани, од Буџетот, при што со непочитувањето на фундаменталните принципи на известување тие, како што наведуваат ЗНМ и СЕММ, се ставаат во ист кош со професионалните редакции.

– Медиумите ги потсетуваме дека изборниот молк е фаза во којашто на гласачите треба да им се овозможи да ги анализираат добиените информации за политичката понуда во текот на кампањата и да одлучат кому ќе му го доделат својот глас. Упатуваме повик до членките на Регистарот на професионални онлајн медиуми (www.promedia.mk) доследно и целосно да ги почитуваат професионалните и етичките стандарди во известувањето и да не послужат како средство за политичка агитација и пропаганда. Во исто време, ги повикуваме и агрегаторите на вести сериозно да се ангажираат во преиспитување на тоа дали ќе го отстапуваат својот простор за содржини со коишто се заобиколуваат и игнорираат професионалните стандарди и законските одредби, пишува во реакцијата на ЗНМ и СЕММ со која тие го осудуваат грубото прекршување на изборниот молк од повеќе онлајн-медиуми.

Би можело да ве интересира

ЗНМ и ССНМ: ОЈО да го преиспита случајот со Златев

Ана Ололовска

ЗНМ: Агенцијата за филм продолжува со закани и непримерна комуникација со медиумите

Ана Ололовска

ССНМ со осуда за физичкиот напад врз Златев

Ана Ололовска

Златев нападнат во кафуле: Додека ме напаѓаше, ми се дереше „Излези надвор, многу си ни згрешил“

Ана Ололовска

ССНМ со осуда на онлајн нападите врз новинарката Мирослава Бурнс

Ана Ололовска

ЗНМ: МВР ги казни полицајците што ја попречуваа работата на новинарката Секуловска

А1он