Врховен може да донесе ново начелно мислење за истрагите на СЈО

Од:

Врховниот судија, Џемали Саити, рече дека останува во правна сила начелното правно мислење на највисокиот суд со кое се потврди дека СЈО е неовластен тужител во рокот по 18 месеци од преземањето на предметите.

„Начелното мислење беше водилка на целите настани. Тоа е во правна сила и останува. Фактички начелното мислење и тогаш упати на фактот дека сите работи кои се одвиваат после 18-те месеци треба да преминат во редовното обвнителство. Во овој момент имаме еден чекор понатаму, се случи сите досегашни активности да преминат во рамките на редовното обвинителство. Значи тоа не е депласирано, туку е во насока на сите активности кои се случуваат“, рече Саити.

Судијата одговарајќи на новинарско прашање рече дека е возможно Врховниот суд да донесе ново начелно правно мислење.

„Тоа е можно. Членот 6 од Законот за судови го шири спектарот на подносители на такви иницијативи“, рече Саити на промоцијата на зајакнувањето на капацитетите на Судско-медиумскиот совет.

Највисокиот суд во јануари годинава донесе начелно правно мислење со кое утврди дека СЈО е неовластен тужител по рокот од 18 месеци.

Би можело да ве интересира

Арсиќ: Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд со кои се опфатени тројца судии

Ана Ололовска

Не се загрозува ниту еден предмет покренат од СЈО со враќањето на повторно одлучување, вели Заев

Ана Ололовска

Разрешен поротникот Сандев, четири предмети од СЈО ќе почнат од почеток

Кристијан Ландов

Џолев ќе одлучи дали ќе побара разрешување за поротникот кој може да врати четири предмети на СЈО од почеток

Кристијан Ландов

Судијката Беса Адеми избрана за претседателка на Врховниот суд

Ана Ололовска

Јавното обвинителство ќе им понуди вонсудска спогодба на вработените во СЈО

Ана Ололовска