Владата бара решение за оние кои платиле за нови возачки и сообраќајни

Од:

По одлуката на Владата дека возачките и сообраќајните дозволи ќе бидат бесплатни, се бара решение за оние граѓани кои веќе ги имаат извадено овие документи за кои имаат платено. Од Владата велат дека работна група треба да изнајде соодветно решение за ова.

„По ова прашање работната група треба да изнајде соодветно решение и да ја информира Владата на некоја од наредните седници каде треба да се донесе заклучок“, велат од Владата.

Со свој став околу ова прашање денеска излегоа и Народниот правобранител и Комисијата за заштита од дискриминација.

Според Народниот правобранител, ваквата одлука е дискриминирачка, додека од Комисијата за заштита од дискриминација оценија дека нема дискриминација, туку нееднаков третман на граѓаните.

Народниот правобранител смета дека оваа одлука е директна дискриминација и ставање во нерамноправна положба на граѓаните кои веќе ги извадиле овие документи и за кои платиле. Според Народниот правобранител, Владата под итно треба да најде начин како да им ги рефундира средствата на граѓаните.

„Мој став е дека Владата и сите надлежни органи треба да седнат и убаво да размислат кои се најдобрите решенија за излез од ситуацијата во која западнавме и да донесат одлуки во полза на граѓаните, а не на нивна штета. Владата под итно треба да најде начин како да им ги рефундира средствата на граѓаните. Тука не треба да има никој дилема дека ова мора да се стори во најкраток можен рок, затоа што државата ризикува тужби за дискриминација“, велат од кај Народниот правобранител.

Од Комисијата за заштита од дискриминација повикуваат институциите да преземат мерки за обезбедување на еднаков третман на сите граѓани во постапките на промена на важечките документи со новото име на државата.

„Во овој случај, не се работи за дискриминаторска основа, постои нееднаков третман, но не и дискриминација. Институциите треба да преземат мерки за обезбедување на еднаков третман на сите граѓани во постапките на промена на важечки документи со новото име на државата“, стои во соопштението од КСЗД.

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вчера во одговор на новинарско прашање, во однос на тоа дали ќе им бидат рефундирани средства на граѓаните кои на време извадиле документи, рече дека ова е прашање кое ќе се разговара на владина седница.

„Ако сакате моето лично мислење, сметам дека е дискриминација за оние кои биле совесни да постапат според законските измени и тоа што се барало од нив. Поднеле на време барање за патни исправи, возачки и сообраќајни дозволи и сметам дека треба соодветно да се постапи, за да се изнајде начин како да им се оддолжиме, затоа што биле совесни граѓани на нашата држава“, рече Битиќи.

Би можело да ве интересира

Македонец доживеал мозочен удар во Унгарија, денеска е префрлен во Скопје со медицинскиот хеликоптер

Катерина Ѓуровски

Влада: Веднаш по изборите да се подготват законски решенија за статусот на специјализантите по медицина

Возач од Македонија имал мозочен удар во Унгарија, денеска е пренесен во Скопје со медицинскиот хеликоптер

Штрајк на приватните специјализанти: Работиме 24 часа за 26.000 денари, а немаме ниту здравствено

Орце Костов

Обвинителството чека извештај за претресите во Идризово, официјална потврда за ископаните тунели се уште нема

МВР: Три кривични пријави за полицаец од Крушево