ВИДЕО: Од 297 барања за азил, само на две лица им е признат статусот

Од:

Со неинформираност на задржаните лица – странци за тоа која е причината за нивно задржување во прифатниот центар, како и нецелосно и неблаговремено информирање за процесот на нивно присилно враќање и дестинацијата каде што треба да бидат вратени, се продолжува со праксата на неформално протерување и колективни депоратации на бегалците мигранти. Ова го констатира народниот правобранител во годишниот извештај Национален превентивен механизам.

Прикажано низ бројки, во извештајната година вкупно 297 лица поднеле барање за азил, при што официјално на 83 лица со решение им е запрена постапката поради напуштање на земјата.

Само на две лица им е признат статус под супсидијарна заштита, кои заедно со своите малолетни деца се вклучени во процесот на интеграција.

За овој извештај во врска со прашањето за бегалците мигранти во текот на 2018 година биле реализираните 31 посета на прифатните центри „Винојуг“ и „Табановце“, Центарот за странци „Гази Баба“ и Прифатниот ценатар за баратели на азил во Визбегово, вклучително и посета на Безбедната куќа за сместување ранливи категории лица.

Би можело да ве интересира

Спасено бебе родено во мигрантски чамец

Ана Ололовска

Германска Влада: Бројот на илегални мигранти на балканската рута значително зголемен

Пронајдени 22 илегални мигранти во српско комбе на автопатот Демир Капија – Неготино

Ана Ололовска

Грчката Влада ќе им исплати 9,5 милиони евра на општините во кои се сместени мигранти

Драган Поповски

Пронајдени 26 мигранти во товарно возило „Даф“ на патот Куманово-Крива Паланка

Ана Ололовска

Рим и Мадрид подготвуваат заедничка иницијатива за миграциската политика на ЕУ