(ВИДЕО) Кекеновски: Укинување на имунитетот на носителите на јавни функции

Од:

„Покрај стратешките определби ние како коалиција подготвивме и краткорочни приоритети, се со цел да докажеме дека, прво сме сериозна коалиција и второ, да сето тоа што ќе го ветиме, дека ќе го реализираме. Во првите триесет дена од нашиот избор, ќе побараме ургентна промена на Уставот, односно уставни промени со коишто ќе го укинеме имунитетот на носителите на јавни фунции. Кога говорам за имунитет, говорам за имунитетот на пратениците, за имунитетот на претседателот на држава, на судиите и обвинителите, на членовите на републичкиот судски совет, советот на јавни обвинители и Уставниот суд. Значи единствено сметаме дека е реално имунитет да има претседателот на државата и она што посебно сметаме дека нема потреба да се кријат зад имунитето сите носители на јавни фунции, доколку си ја извршуваат функцијата совесно и чесно“, изјави Јове Кекеноски, кандидат на „Коалиција никогаш Северна само Македонија“.

Тој вели дека ќе се заложи во првите триесет дена за укинување на енормните патни трошоци кои ги добиваат пратениците кои што доаѓаат од внатрешноста и на сите да им се принава патни трошоци во висина на автобуска карта на редовна автобуска линија.

„Понатаму, укинување на функцијата заменик министер и заменик претседател на Владата за спроведување на Рамковниот договор од причина што рамковниот договор е одамна спроведен, меѓутоа од друга страна и се проширени неговите рамки, па од таму ќе се залагаме за негова ревизија. Трето, распуштање на Уставниот суд и нов состав и избор на нов составен од стаменити и стручни персони кои имаат знаење, капацитет и дигнитет, а не како досега партиски послушници кои реагираат на повик на оние кои што ги делигирале и кои што им дале поддршка во институциите.

Укинување на Изборниот законик кои протежираат би партизам, наместо мулти партизам и секако укинување на одредбите кои што се однесуваат на техничката Влада на сто дена пред изборите.

И шесто од овие краткорочни приоритети гарантираме дека најмногу во шеесет дена од од нашиот избор ќе ги изнесеме на површина сите нејаснотии и нелогичности кои се поврзани со носителите на власта како “Рекет 1” и “Рекет 2”, случајот “Империја” и ќе бараме најстроги казни за сите инволвирани страни во овој случај. Ќе ги казниме сите виновници од власта кои му овозможија на поранешниот премиер да побегне од лицето на правдата.

Исто така во првите шест месеци од изборите ќе направиме генерално прочивствување на судството, Обвинителството и полицијата во смисла да го преиспитаме стручниот капацитет на сите овие носители на јавни функции. Понатаму да го преиспитаме потеклото на имот на судиите и обвинителите. Да ги преиспитуваме одлуките кои што тие ги донеле и секаде онаму каде што ќе се утврдат аномалии би требало да ја завршат својата функција и и да сносат соодветна материјална и кривична одговорност.Сигурно дека преиспитување на стекнатиот имот на сите оние кои што биле на власт во последниве дваесет и повеќе години и конфискација на нелегално стекнатиот имот“, кажа Кекеновски.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: ВМРО-ДПМНЕ бара Антикорупциската да отвори случај за финансирање на изборната кампања на СДСМ

А1он

Уште пет дена за договор за нова влада

А1он

СДСМ: Продолжуваат разговорите за нова влада со полн четиригодишен мандат

А1он

СДСМ тврди дека преговара за Влада со стабилно мнозинство, ВМРО-ДПМНЕ бара да ги кажат имињата на партиите

А1он

ДИК изгласа да се зголемат надоместоците на избирачките одбори за 100 проценти

А1он

ДИК не го тестирала софтверскиот систем пред изборите, загрозени личните податоци на граѓаните

А1он