(ВИДЕО) Бачев: Одговорност за ДИК поради бришењето на името од гласачките ливчиња на коалицијата „Никогаш Северна- само Македонија“

Од:

Претседателот на партијата Единствена Македонија Јанко Бачев и предводник на коалицијата „Никогаш Северна-Само Македонија“ поднесе барање до ДИК за поништување на изборите одржани на 15 јули при што обвини за изборен фалсификат.

Тој рече дека бара рачно пребројување на ливчињата и оставка на членовите на Државната изборна комисија.

„Со Заклучокот на ДИК број 08 – 1966/1 од 16 јули 2020 е утврдено дека постојат 1.814.236 гласачи а гласале 942.334 гласачи. Ако од 1.814.236 гласачи се одземат 942.334 гласачи се добива бројката од 871.902 лица кои не гласале, што значи дека толку треба да биде бројката и на неупотребуваните гласачки ливчиња. Но, според напред наведениот Заклучок на ДИК, бројот на неупотребуваните гласачки ливчиња изнесува 869.889 што значи дека недостигаат 2.013 ливчиња. Каде се!? Тука се, ама со нив е правен фалсификатот преку т.н. бугарски воз“, изјави Бачев.

Тој ја повика ДИК на одговорност и за бришењето на името од гласачките ливчиња на нивната коалиција „Никогаш Северна- само Македонија“.

Според него, недозволиво е бришењето името во последен момент пред печатењето на гласачкиот материјал, бидејќи при поднесувањето на листата во ДИК се заведени под ова име.

„Практично ние на изборите настапивме како безимен субјект без да се наведе покрај редниот број во гласачкото ливче и називот на нашите листи: „Никогаш северна – само Македонија“, како што било кај останатите учесници на изборите. Дотолку повеќе, дваесетдневната предизборна кампања ја водевме со називот „Никогаш северна – само Македонија“, така не препознаа бирачите, така не претставуваа и медиумите пред избирачите, а до самиот изборен ден и во изјавите од ДИК до јавноста бевме така најавувани. Но, во последен момент при печатењето на гласачките ливчиња се прави недозволиво бришење на називот на нашите листи: „Никогаш сверена – само Македонија“, изјави Бачев.

Според него, недоволниот капацитет на оваа институција се темели и на фактот како што рече дека не ги распределила гласовите како што треба, а сомнеж во целиот процес на пребројување фрла и момемнтот со паѓањето на серверот на нивната веб-страна.

„После завршувањето на изборите и евидентирањето на гласовите од страна на ДИК, целата јавност виде дека од ДИК погрешно се распоредени дури 80.000 гласови. Патем, индикативно е што „падна“ менито/категоријата на веб страната на ДИК – изборни резултати, која остана невидлива за јавноста при прикажувањето на резултатите како пристигнуваат од избирачките одбори, а веб страната на ДИК во останатиот дел беше функционална иако не може да падне само поддомен/едно мени/категорија, а во останатиот дел веб страната да остане функционална“ вели тој.

Што се однесува до приговорите кои ги поднесе оваа коалиција, за бришењето на името и за увид во неважечките ливчиња, ДИК ги информирала дека сите приговори од политичките субјекти, вклучително и нивните ќе ги разгледува на првата седница која се очекува да ја закаже в понделник. Доколку не се уважат нивните приговори Бачев најави дека првадата ќе ја бараат пред надлежните судови.

Би можело да ве интересира

Во трка за член на ДИК останува само кандидатот на здружената албанска опозиција

Катерина Ѓуровски

Мицевски: Проблемот со испразнетото место во ДИК ќе се надмине, еден од кандидатите ги повлекол документите

ДИК: Двојните избори ќе чинат речиси 17 милиони, од кои 10.614.000 евра се за платено политичко рекламирање

Гаши: Ако не биде изгласан нашиот кандидат за член на ДИК, ќе го бојкотираме Собранието

Комисијата за именувања и избори треба да ја Утврди предлог-одлуката за избор на член на ДИК

Џафери до претседателите на албанските опозициски партии ја испратил листата на кандидати за член на ДИК