Усвоена Развојната секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година

Од:

Владата усвои „Развојна секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година“ за која велат дека е во насока на зголемување на ефикасноста на правосудниот систем.

Во соопштението од владата стои дека стратегијата за правосудството 2024 – 2028 година, според Министерството за правда како предлагач, е стратешки документ, којшто се донесува заради утврдување, планирање и спроведување на политиките за натамошен развој на правосудниот систем. При нејзиното финално изготвување, од владата велат дека се земени предвид експертски мислења, како и мислењето од Европската комисија.

„Покрај прашањата потесно поврзани со судството, Стратегијата, како што е образложено, предвидува и низа мерки во други поврзани области, коишто се значајни за извршување на функциите на правосудниот систем и ефикасно остварување на правата на физичките и правните лица пред правосудните органи“, информираат од владата.

Стратегијата се фокусира на пет клучни приоритетни области: судството и јавното обвинителство, капацитетите на посебните институции на правосудниот систем, индивидуалните професии и јавни служби, Уставниот суд и специфичните правни области (кривична и граѓанска материја), коишто се релевантни за функционирањето на правосудството.

Би можело да ве интересира

Дали Муареми бил уапсен во Дубаи, па пуштен на слобода – Официјални информации се уште нема

Александар Тодески

ДКСК: Владата и Апелациските судови не доставиле податоци за бројот на службени возила

Орце Костов

Влада: Одлука за кадровското решение во ЦУК на наредната седница

Студентите и вработените на ФИНКИ на протест пред Владата

Зошто се одложува изборот на нов универзален снабдувач на струја за домаќинствата?

А1он

Тошковски за поништувањето на неговите наредби: Во влада се тотално неинформирани, како не им е срам

Орце Костов