Судското рочиште меѓу „Интракат“ и штипски „Бетон“ закажано на 3 декември

Од:

Судското рочиште меѓу грчката компанија „Интракат“ и градежната компанија „Бетон“-Штип за неисплатени побарувања во износ од два милиони евра за изградба на новата Клиничка болница е закажано на 3 декември во Основниот суд-Штип. Предметот е вратен назад во првостепениот суд, откако Врховниот суд ја укина пресудата.

Основниот и Апелациски суд во Штип пресудија во корист на штипски Бетон, кој побаруваше околу два милиони евра за изградбата на новата болница од компанијата Интракат, која е главен изведувач на проектот.

Министерството за здравство вчера информираше дека Банката на Советот на Европа, која е финансиер на проектот се повлекува, поради слабата динамика на изградба, а министерствата за здравство и финансии веќе работат на наоѓање на други финансиски извори за доизградба на објектот.

Договорот меѓу иведувачот и поранешниот подизведувач беше раскинат во 2018 година, по што следеше и судска постапка.

Би можело да ве интересира

Изречени 22 санкции за брзо возење на територија на СВР Штип

А1он

Земјотрес со епицентар на подрачјето Свети Николе – Штип

А1он

Во Штип откриени шест возила за јавен превоз со неисправни сопирачки

А1он

Завршен експресниот пат Штип-Радовиш, втората фаза од Три чешми до Штип пуштена за сообраќај под времен режим

А1он

Во штипската галерија „Безистен“ изложени делата на Борислав Траиковски

А1он

Жителите на Соколарци бараат да се ублажат угорнините на надвозникот преку експресниот пат Штип – Кочани

А1он