Совет за етика: Канал 5 шири говор на омраза, сензационализам и ги повредува личните податоци на сексуалните работници

Од:

Kомисијата за жалби, при Советот за етика на медиумите на Македонија, донесе одлука со која жалбата против Канал 5 телевизија за емисијата на „Во центар со Васко Ефтов: проституцијата во Македонија“ ја прогласи за основана. Жалбата беше поднесена од страна на Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“, ХОПС-Опции за здрав живот Скопје и Здружение за поддршка на маргинализирани работници СТАР-СТАР.

Канал 5 телевизија со објавување на емисијата „Во Центар со Васко Ефтов: проституцијата во Македонија“ од 07.12.2015 година, прекршила повеќе членови од Кодексот на новинарите на Република Македонија.

Во емисијата, авторот крајно стигматизирачки и еднострано известува за сексуалната работа, непочитувајќи го достоинството, личниот живот и личните податоци на сексуалните работници, генерализира и се исмејува на оваа маргинализирана заедница. Притоа, авторот лажно се претставува со цел да изнуди лични податоци кои неовластено ги објавува при што ја загрозува безбедноста на сексуалните работници.

Во својата одлука Комисијата за желби утврдува дека „авторот се обидува да создаде содржина која ќе наметне дебата во јавноста за општествена појава, но тоа го прави вон новинарските професионални стандарди со генерализации, при што честопати индивидуалните размислувања ги камуфлира како факти, наместа се исмева кон социјално-ранлива група и не води сметка за заштита на податоците на снимените личности.“ Со објавувањето на емисијата се повредени членот 7, 10, 11 и 13 од Кодексот на новинарите на Р.М. со кои се предвидува заштита на личните податоци, обврска за заштита на поединци и групи од неправда и дискриминација, забрана на говор на омраза, навредување и исмејување и обврска да се прави разлика помеѓу вредносен суд на новинарот и факти.

Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“, ХОПС- Опции за здрав живот Скопје и Стар-Стар ја поздравуваат одлуката на Комисијата за желби и ја повикуваат Канал 5 телевизија да ја почитува одлуката и јавно да ја објави. Истовремено ги повикуваат и другите медиуми истата да ја имаат предвид кога известуваат за маргинализираните групи како сексуалните работници.

Целосниот текст на одлуката е достапен на следниот линк.

Би можело да ве интересира

Светските медиуми во борба против лажните вести поврзани со коронавирусот

А1он

Отпуштања и штрајкови – корона кризата ги погоди медиумите

А1он

ССНМ: Ги осудуваме онлајн нападите врз новинарите и бараме реација од институциите

Ана Ололовска

МАЈЕ: Медиумите во време на кризата покажаа дека се најважниот канал за комуникација со граѓаните

А1он

Спасовски: Слободата на медиумите и на изразувањето останува константа и суштинска потреба и во време на вонредната состојба

А1он

АВМУ: Да се вложат максимални напори за заштита и безбедност на медиумските работници

Ана Ололовска

Leave a Comment

thirteen − two =