Само 11 матуранти, а 22 професори во гимназија во Македонски Брод – Во еден клас ќе матурираат тројца

Од:

„Големината на училниците соодветствува на бројот на ученици во паралелките“, стои во еден од извештаите на Државниот пазарен инспекторат за средното општинско училиште, гимназијата „Св. Наум Охридски“ во Македонски Брод која учебната 2022/23 ќе ја заврши со 11 матуранти и 22 професори.

Матурското табло на гимназијата од Македонски Брод на кое има повеќе наставници од ученици, а кое се сподели на социјалната мрежа Твитер, ја покажува вистинската слика за трендот на намалување на ученичките паралелки и исселувањето во поголемите македонски градови на граѓаните од овие мали градови, но и во странство.

Во училиштето има две паралелки од четвртина година, едната по гимназиско образование во која ќе матурираат осум ученици, а втората е по угостителство и туризам. Во оваа паралелка класниот ќе им подели дипломи на само три ученици.

Надзорот на инспекторите од образование покажал дека во училиштето сите активности се одвиваат според наставни планови и програми. Во извештајот никаде не е е наведено дека се намалува бројката на ученици, ниту што е причината за немањето интерес за запишување во Брод на сметка на другите средни училишта во Битола и Кичево, иако се водени состаноци со училишниот одбор, советот на родители и со фокус група на ученици.

„Според спроведените анонимни анкети, разговорите водени со фокус групите и извршените посети на часовите, училниците и другите простории во училиштето се соодветни за бројот на ученици во паралелките и претставуваат стимулативна средина за учење. Училишниот простор е безбеден за изведување настава, а училиштето е целосно оградено.

СОУ„Св.Наум Охридски“-Македонски Брод, располага со една училишна зграда во кој се изведува наставата и се наоѓа во централниот дел на Македонски Брод, на левата страна од реката Треска и регионалниот пат Кичево-Македонски Брод-Прилеп, а во непосредна близина на основното училиште и Здравствениот дом. Во најголем дел ги опфаќа учениците од општините Македонски Брод , Пласница и Долнени“, стои во евалуацијата на ДПИ.

Македонски Брод е мал град со 5.889 жители и 2.111 домаќинства според последниот попис на населението до 2021 година.

Би можело да ве интересира

Шминка, долги нокти, пирсеви и искинати фармерки се забранети: Прилепска гимназија објави правилник за учениците

Орце Костов

Шаќири наредил да се примат и најслабите ученици во велешката гимназија: “Им се извинуваме на децата со одличен успех кои ги одбивме“

Орце Костов

Спојувањето предмети е како хирурзите да гаснат пожар, а пожaрникарите да работат во конфекција – протест на наставниците

ВИДЕО: Зурли и тапани, матуранти го блокираа Скопје

А1он

МОН: Сите ученици навреме ќе ги добијат свидетелствата за учебната 2022-2023 година

Горан Наумовски

Честитка од 3.000 денари од градоначалникот Сашко Митовски за матурантите во Крива Паланка

Орце Костов