Продолжен рокот за тендерот за отстранување на линданот од ОХИС

Од:

Меѓународниот тендер објавен на 15 минатиот месец за избор на технологија за отстранување на HCH отпад (линдан и неговите изомери) од кругот на фабриката ОХИС во Скопје, кој требаше да биде затворен на 11 овој месец, е продолжен до 16 декември годинава.

– На барање на потенцијалните понудувачи, Организацијата на ОН за индустриски развој (УНИДО) го продолжи рокот за доставување на понуди до 16 декември со оглед на тоа да во рамките на првобитно назначениот период од 25 дена потенцијалните понудувачи не беа во можност да одговорат на барањата од проектната задача, како во поглед на презентирање на техничките специфики на предложената технологија за ремедијација, така и во поглед на изработка и доставување на соодветните планови поврзани со безбедното работење, митигација и справување со ризиците во текот на ремедијацијата, како и мониторингот на медиумите на животната средина, информира Канцеларијата за перзистентни органски загадувачи (ПОПс) при Министерството за животна средина и просотрно планирање.

Од Канцеларијата информираат дека по пристигнувањето на понудите, ќе биде формирана комисија од страна на УНИДО, составена од меѓународни и национални експерти, која ќе ја избере најдобрата понуда, а по што ќе следат активности за започнување со работа на терен со обезбедување потребна документација и на просторот и превентивни мерки за заштита на околината и со конечно започнување со чистењето.

Како што соопшти Македонското еколошко друштво (МЕД) отстранувањето на HCH отпадот од кругот на фабриката ОХИС е процес којшто е воден од страна на УНИДО, агенција одговорна за спроведување на проектот „Отстранување на техничките и економските бариери за започнување на ремедијацијата на локациите контаминирани со α-HCH, β-HCH и линдан во ОХИС“, во соработка со Канцеларијата за перзистентни органски загадувачи при Министерството за животна средина и просторно планирање. Проектот е финансиран од Глобалниот еколошки фонд (GEF) со национална контрибуција од страна на Владата на Република Северна Македонија.

Со чистењето на локациите контаминирани со HCH и со другите придружни загадувачи, ќе се намали и/или елиминира емисијата на овие загадувачи во околината. Исто така, ремедијацијата на контаминираните локации во ОХИС ќе овозможи услови за ревитализација на земјиштето, се додава во соопштението на МЕД.

Би можело да ве интересира

Над 400 килограми комунален отпад годишно создава еден жител во земјава

Ана Ололовска

Препораки на МЖСПП за управување со отпад за лицата во карантин или самоизолација

А1он

Стапува во сила забраната за увоз и извоз на отпад за согорување меѓу Северна македонија и Бугарија

Ана Ололовска

РДФ отпадот од камионите запрени на ГП „Богородица“ ги задоволува европските стандарди, покажа анализата

Ана Ололовска

Спасовски: Животот и здравјето на луѓето немаат цена, мора да се открие кој е најдогворен за несоодветниот третман на отпадот

Ана Ололовска

Без епилог кој е одговорен за несоодветниот третман на медицинскиот отпад

Ана Ололовска