Презентација на анализа на случаите на убиства на жени

Од:

Анализа на случаите на убиства на жени во периодот од 2008 до 2016 година, како и препораки за унапредување на заштитата на жените жртви и препораки за превенција од оваа најтешка форма на насилство ќе бидат презентирани денеска во Скопје.

Презентацијата на публикацијата „ Анализа на случаи на Фемициди – убиства на жени во Република Македонија “ чиј дел се и случаите на убиства на жени во овој период ја организира Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство.

– Анализата е спроведувана во периодот септември – ноември 2017 година. Покрај презентација на наодите добиени од увидот во судските предмети, ќе бидат презентирани и препораки за унапредување на заштитата на жените жртви, како и препораки за превенција од оваа најтешка форма на насилство, велат од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство.

На настанот, воведни обраќања треба да имаат министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, министерка за труд и социјална политика работи Мила Царовска, и постојаната координаторка на ОН и постојана претставничка на УНДП Луиза Винтон.

Би можело да ве интересира

Романец го пренесувал своето возење на Фејсбук и усмртил три лица

Виктор Јованов

Монструмот од Кипар убил повеќе од 30 жени и деца

Прв случај на „сериски убиства” во Кипар

Стражар од нацистички логор обвинет како соучесник во илјадници убиства

Шекеринска и Царовска во посета на шелтер центар: Нема да се толерира насилство врз жените и децата

Нерешени мистериозни политички убиства низ историјата

Наум Локоски