Потребни се млади стручни кадри, дуалното образование важно за успешна економија

Од:

Дуалното образование и создавање млади квалификувани кадри според потебите на економијата е важно за економски успех и затоа треба да се вложат напори да се направи дуалното образование поатрактивно.

Важно за успехот на германската економија е даулното образование, а со поддршка на оваа земја почнува да се воведува и во нашата земја.

“Предизвиците на Македонија и на Германија се исти, младите луѓе преферираат академско образование и затоа сите треба да вложиме напори да го направиме дуалното образование.

Во денешно време има голема конкуренција во академскиот сектор, а поголема побарувачка кај практичната работа. Затоа сме благодарни што тука имаме иницијатива за практично образование во секторот на банкарство и информатичка технологија.

Германија секогаш ја дава поддршката на ова поле”, изјави заменик-амбасадорот на Германија во земјата Ото Граф на средба организирана од страна на “Академијата за банкарство и информатичка технологија” (АБИТ).

Академијата, подготвува сертифицирани кадри за работа во банкарскиот и ИТ секторот.

Оттаму, како што наведуваат, сертифицирањето во овој сектор е уредено и дека треба да се поттикне дуалното стручно образование.

Во шест градови во земјава во 15 средни училишта веќе е воведено дуалното средно образование од учебната 2018/19 година.

Министерството за образование и наука и Владата ја препознаа потребата од поврзување на потребите во економијата и образованието и пред две години почна полека сосредното стручно обраование.

Преку стручното средно образование се обезбедуваат кадри за сите гранки, порача заменик-министерката во МОН Елизабета Наумовска, која додаде дека имаме потреба од млади стручни кадри и дека државата има потреба од вакви кадри.

За потребата од практична работа, укажаа и претставниците од Комисијата за хартии од вредност, каде посочија дека овозможуваат обука и пракса преку програмата за практиканство.

Би можело да ве интересира

ИФО: Откажувањето од глобализација води кон губење просперитет

Ана Ололовска

Повеќето германски компании сакаат постојано да се работи од дома

Ана Ололовска

Шпан: Борбата против коронавирусот е „тимска игра“

Ана Ололовска

Анкета: Германците за построга политика на ЕУ за давање азил

Ана Ололовска

Во Германија одложени над 50.000 онколошки операции, терапии и мерки

Ана Ололовска

Претседателство со ЕУ – товар на грбот на Ангела Меркел

Ана Ололовска