По предлог на Министерството за правда, партиите ќе добијат четири милиони евра помалку за 2020 година

Од:

На вечерашната седница на Владата, на предлог на Министерството за правда се донесе Уредба со законска сила за финансирање на политичките партии во 2020 година. Четири милиони евра остануваат во буџетот, информираат од Министерството.

„Наместо 0,15% од буџетот, политичките партии ќе добијат само 0,04%, или изразено во цифри, ако за финансирање на политичките партии годинава требаше да им бидат исплатени 320 милиони денари, со Уредбата со законска сила за финансирање на политичките партии во 2020 година, партиите ќе треба да им бидат исплатени вкупно 71.480.556 денари.

Изразено во евра, околу 4 милиони евра се скратени за исплата и ќе бидат пренаменети во буџетот за справување со последиците од пандемијата, а за политичките партии преостануваат нешто повеќе од еден милион евра кои ќе треба да бидат распределени согласно законските прописи“, велат од Министерството за правда.

Би можело да ве интересира

Игор Филков ја презеде функцијата- министер за правда

Писонеро: ЕУ очекува сите политички сили во Македонија да го поддржат напредокот на европскиот пат

Орце Костов

Една четвртина од младите се пречесто на социјалните мрежи, според нив, партиите се најголем извор на неточни информации

Орце Костов

Граѓаните преку Буџетот донираат во секоја партија без разлика за која гласаат: Ревизорите ги објавија приходите и расходите на 42 партии

Орце Костов

Дали Муареми бил уапсен во Дубаи, па пуштен на слобода – Официјални информации се уште нема

Александар Тодески

ИКС: Најголемите партии се и најголеми сејачи на токсични наративи

Орце Костов