Најмногу огласи за работни места има за хигиеничари, програмери, келнери, обезбедувачи, ѕидарски работници

Од:

Од почетокот на пандемијата пред скоро една година до сега, отпуштени биле 18.174 граѓани. Ова го покажуваат податоците на Агенцијата за вработување, чиј директор Абдуш Демири посочи дека на дневна основа има и до 7.000 огласи со кои се бараат работници по различни струки. Тој вели дека пандемијата допринела кон зголемување на бројот на невработени лица.

„Во Агенцијата за вработување евидентирани се 158.681 невработени лица кои се активни баратели на работа и 90.293 пасивни баратели на работа. На веб-страницата во дневна основа во просек има активни конкурси помеѓу 6.000 до 7.000 за отворени работни места. Работодавачите огласиле најмногу слободни работни места за занимањата: работник за едноставни работи на производствена линија, општ работник, хигиеничар на работни простории, програмер, продавач, келнер, шанкер, шивач, возач на камион, обезбедувач, хигиеничар на станбен и деловен простор, ѕидарски работник, тесларски работи и други занимања“, рече директорот Демири.

Тој смета дека Владата со економските пакети мерки помогнало да се сочуваат работните места.

„Со сигурност бројот на невработени лица во текот на 2020 година бележи зголемување. Во услови на криза, во 2020 година, Владата донесе пакети економски мерки за да се помогне на стопанството и да се сочуваат работните места. Со четвртиот пакет мерки, со мерка платежна картичка за поголема потрошувачка беа опфатени и пасивните баратели на работа евидентирани во АВРСМ“, додаде Демири.

Би можело да ве интересира

Влада: Оперативниот план за вработување вреден 1,8 милијарди денари ќе опфати речиси 15.000 лица

А1он

Шахпаска: До ноември реализирани 85% од Оперативниот план на активни програми и мерки за вработување

А1он

Владата усвои стратегија за вработување која предвидува стапката на невработеност да падне на 11%

А1он

Агенција за вработување: Се појавил обид за измама со програмата за самовработување

Жарко Настоски

АВРМ: Исплатени околу 65 милиони денари за 6.933 невработени лица

Ана Ололовска

Повеќе од 12,000 лица се евидентирани како невработени само во периодот март – мај

А1он