Агенција за вработување: Се појавил обид за измама со програмата за самовработување

Од:

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП МК) информираат дека се појавени случаи на обиди за измама на апликантите кои учествуваат во програмата за Самовработување, со цел изнуда и незаконско стекнување финансиска корист.

До Агенцијата за вработување се обратиле странки кои известиле дека ги контактирало непознато лице од непознат телефонски број, кое им барало извесна сума (процент од грантот), со ветување дека со сигурност ќе им бидат доделени финасиските средства.

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП МК) се оградуваат од овие постапки и ги охрабруваат странките за вакви и слични случаи веднаш да ја известат Агенцијата.

Овој случај е веќе пријавен и пред надлежните органи, велат од АВРСМ.

Би можело да ве интересира

Вработена во ПИОМ на туѓо име подигнала четири брзи кредити

Горан Наумовски

Англичани измамиле фирма од Пробиштип и „заработиле“ 425.653 евра

Лажниот Дејан доби уште една кривична: Правел измами договарајќи реновирање, сместување, транспорт – заработил над 2.000 евра за две недели

Кристијан Ландов

Тетовец нарачал спална соба која никогаш не ја добил

Битолчанец измамил три лица ветувајќи им вработување

Млад скопјанец си пазарел со туѓа кредитна картичка