На денешен ден почина Александар Македонски

Од:

Според некои тврдења на 10. јуни, според други на 13.јуни, 323 г.п.н.е. во Вавилон умрел Александар III Македонски.

Toj e син на Филип Втори Македонски и на Олимпија, ученик на Аристотел.

Владееше од 336. п. н. е. – 323. п. н. е..

Стана најпознат во историјата по неговите освојувања кога по Персисското царство стига дури до Индија.

Со неговата војска за осум и пол години мина 18.000 километри, создаде држава каква што не постоела според пространство ниту пред него, ниту по него.

Дури и ден денес во негои воени школи во светот се учи за неговата воена стратегија.

Роден е во Пела, на 22 јули 356 г.п.н.е.

Би можело да ве интересира

Совет на Европа: Опсерваторија за учење историја за промовирање на нијансирано разбирање и критичко читање на минатото

А1он

Истакнати жени владетелки и хероини од антиката

Ана Ололовска

Најстарата географска карта на Европа пронајдена во Бретања

Ана Ололовска

Познати историски личности чии гробови никогаш не се пронајдени

Ана Ололовска

Познатата Таписерија од Бајо оди на реставрација

Ана Ололовска

Клучот од занданата во која починал Наполеон, продаден за 92.000 евра

Ана Ололовска

1 comment

патем 13/06/2012 - 12:34 at 12:34


Со неговата војска за осум и пол години мина 18.000 километри, создаде држава каква што не постоела според пространство ниту пред него, ниту по него.
И се тоа со убаво, без насилство, без крвопролевање на што до ден денес се гордееме и огледуваме на неговата хуманост!
Патем! Зошто денес не е празник, неработен ден, улици без знамиња! Вака ли Аце е наш?

Reply

Leave a Comment

20 + 17 =