МОН по жестоките реакции на родителите: Ќе има историја, географија и граѓанско за шесто одделение

Од:

Во наставната програма за шесто одделение за следната учебна година која е објавена на интернет страницата на Бирото за развој на образованието недостасуваат предметите географија, историја и етика на религиите, но од Министерството за образование и наука објаснија дека се работи за етапни фази на подготовка на програмата и дека сите предмети ќе има и во шесто одделение.

„Информираме дека во финална фаза на подготовка е наставната програма со три модули, преку која ќе се изучуваат историја, географија и граѓанско образование за шесто одделение, а ќе ја реализираат наставници кои и досега ги предаваа овие предмети. Изработката на наставната програма е надлежност на Бирото за развој на образованието и по одобрување, истата ќе биде јавно достапна“, рекоа од МОН за „А1он“.

Бирото за развој на образованието на неговата веб-страница објави наставна програма за учебната 2023/24 година за шесто одделение во која ги немаше предметите географија, историја и етика на религиите што предизвика жестоки реакции од родители на Фејсбук групата „Учебници и настава мора да има“ во која членуваат речисии 80.000 родители.

„Нашите деца не треба да знаат ништо од ова! Нашите деца не треба да знаат ништо за Македонското минато и нивните предци. А што понатаму и без Географија ? Според нив и Етика на религии кој е многу убав предмет во кој децата ги изучуваат сите религии во светот и начинот на верување итн, не треба да постои.

Со еден збор го бришат моралното, етичкото, историското, религиското!“, стои во објавата.

Активистката Драгана Спасевска најави дека ќе се менува цел систем по моделот на Финска, а ќе има и нова концепција за средно образование.

„И ќе гледаме повторна репрзиза и молење за учебници. И ќе се молиме да не се бришат предмети! Едно не ми е јасно? Дали наставниците не се свесни дека можеби ќе им пропадне работното место од септември? Или можеби ќе ги пренасочат да бидат образовни асистенти и дефектолози? Ќе се сплотиме ли овој пат заедно и родители и наставници да кажеме СТОП на овие реформи и да направиме се што можеме во најдобар интерес за децата?“, се вели во дел од објавата.

Би можело да ве интересира

МОН: Не укинуваме паралелка на македонски јазик во велешката гимназија

Орце Костов

Нема евиденција дали 140 денари за оброк завршиле кај студентите, МОН исплаќал пари без утврдени легла во домовите, покажа ревизијата

Орце Костов

Ваучери од 50 евра за наставничките, за родителите срамно е децата да им носат цвеќе

Орце Костов

МОН за протестот на универзитетите: Ако постои волја во Собранието за колективен договор, ние ќе учествуваме во преговорите

МОН: Наместо на политички игри во училиштата, општина Тетово да се фокусира на квалитетна настава

„Министерката ми се закани дека ќе ме избрка“: Советничка во МОН била вознемирувана од Шаќири и Царовска

Орце Костов