МОН: Околу 80 отсто од учениците успешно следат онлајн настава, моделот за учење на далечина е функционален

Од:

Од почетокот на учебната година, бројот на учениците коишто следат онлајн настава е зголемен за околу 10 отсто, информираат од Министерството за образование и наука.

-За неполна недела околу 80 проценти од учениците во средните и основните училишта успешно се приклучија кон онлајн наставата, а овој процент од стартот на годината постојано се зголемува. Останатите, ученици и наставници во основно и средно образование, пријавиле дека имаат тешкотии при вклучувањето во онлајн наставата, а како најчеста причина ги посочуваат – лошата интернет конекција или немањето уреди. Министерството за образование и наука е во координација со градоначалниците, локалните самоуправи и директорите на училиштата и се работи на надминување на овие предизвици, информираат од Министерството.

Како што истакнуваат од МОН, моделот за онлајн настава се покажа како функционален и успешен, а наставниците и учениците се задоволни од тоа како се одвива наставата од далечина.

-Апелираме до сите оние кои ја бојкотираат наставата дека секој изгубен ден од учењето е на директна штета на децата. Сите ученици мора да ја почнат учебната година и најважно од сè е образовниот процес да продолжи, велат од МОН.

Од Министерството информираат дека над 98 проценти од учениците од 1-3 одделение следат настава со физичко присуство во училиштата, а нешто помалку од два процента учат од далечина. За учениците кои немаат уреди за онлајн учење, а сепак треба да учат на далечина успешно се емитуваат 15-минутни часови на телевизија преку Националната радио-телевизија.

Исто така, наставниците имаат обврска да им печатат материјали и редовно да им ги доставуваат, но и да бидат во постојана комуникација со нив и нивните семејства, за да го следат совладувањето на наставниот материјал, наведуват од МОН.

Би можело да ве интересира

Вебинар за билингвалните паралелки во образованието

Ана Ололовска

Државна матура од 29 мај до 14 јуни, информатика и географија првпат во листата на изборни предмети

Ана Ололовска

Средношколци презентираа како го замислуваат реформираното образование

Жарко Настоски

Резултати од конкурси за доделување стипендии за средношколци за учебната 2020/2021 година

Ана Ололовска

Царовска: Врз основа на меѓународни искуства ќе создадеме наш модел на образование

Ана Ололовска

Царовска до учениците: Младите и децата се наши партнери, заедно ќе создадеме подобро образование

Ана Ололовска