МАН: Владата го пушти притисокот врз медиумите на најјако со активирањето и на финансиската полиција

Од:

Македонската асоцијација на новинари (МАН) смета дека денешната прес конференција на Управата за финансиска полиција која јавно објави дека поднела кривична пријава против директорот на МРТВ, преставува врв на двегодишниот политички притисок од власта со кој се соочува
раководството на јавниот сервис.

Ваквите закани против медиуми, директори на медиуми и новинари од правосудни инстанци,како што велат од МАН, (финансиска полиција, СЈО, ОЈО, Судови) ја качија земјава на европскиот врв со 52% загрозеност на слободата на медиумите, наспроти европскиот просек од 23%.

И за оваа ситуација МАН ќе ги извести ЕФЈ и ИФЈ, како и странските преставници во земјава.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Им се извинувам на медиумите, не сакам да се им се случи она што се случуваше до 2016

Орце Костов

Истражување: Над половина медиумски работници имаат потпросечни плати, во онлајн-медиумите секој трет е пријавен со полно работно време

ВМРО ДПМНЕ ќе предложи амандман за ослободување од социјално и здравствено осигурување на медиумските работници

Катерина Ѓуровски

Промовиран Водич за интегритет на медиумите: Испреплетеноста на медиумската сопственост со уредништвото предизвикува сериозна загриженост околу новинарската независност

Убиството на Вања има карактер на колективна траума, медиумите внимателно да известуваат

Џафери: Касами не може да држи прес-конференции во Собранието

Орце Костов