Интензивно чистење на улиците во Карпош за спречување на коронавирусот

Од:

Утринава, цистерните на локалната самоуправа ги миеја локалните улици низ Карпош 3, а се чистеше и околу контејнерите, со машините под висок притисок т.н. вапови.

Овие активности се интензивирани како резултат на ширењето на COVID – 19 (коронавирус), со цел да се обезбедат почисти улици и населби.

Сепак, активностите за редовно миење на улиците продолжуваат и во претстојниот период, откако Општина Карпош набави две цистерни, со грант од Светска банка (Министерство за финансии).

При денешниот теренски увид, градоначалникот Стефан Богоев истакна дека Општината продолжува со следење на ситуацијата со коронавирусот на локално ниво, а се преземаат и дополнителни мерки:

– Следува вонредна дезинфекција на училиштата и градинките, која ќе се темпира пред почетокот на наставата. Веќе два дена се поставуваат постери на фреквентни места со препораки од властите, со цел да се обезбеди поголема информираност на карпошани. Укинати се приемните денови во административните простории, но, комуникацијата ја продолжуваме по електронски пат. На овој начин можат да се извадат и потврди за редовен ученик или одење во градинка, рече Богоев.

Градоначалникот упати апел и до младите, но и до сите граѓани, да се придржуваат до препораките, со цел да се спречи ширење на вирусот, кој е активен на глобално ниво.

Богоев истакна дека овој пат, институциите покажуваат подготовеност и дека од оваа криза може да научиме и системски трајно да се подобриме во работењето.

– Сега, не е време за политички надмудрувања, затоа што јавното здравје нѐ засега сите. Тоа не познава партија, религија ниту националност!

Мојата порака до младите е дека кафето можат да го испијат дома, а на NETFLIX сигурно имате неизгледана серија! Да бидеме солидарни! Со нашата дисциплина да му помогнеме на медицинскиот персонал и на здравствените власти, кои периодов се жртвуваат за нашето здравје. Сме поминале многу кризи, но малку сме научиле! Овој пат имаме шанса СИСТЕМСКИ ДА СЕ ПОДОБРИМЕ, да поставиме нови практики, и во политиките, но и во начинот на размислување кај сите нас!

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Интервју со Јакимовски: Ако до 2030 година не влеземе во ЕУ мора да најдеме алтернатива, ова стана поигрување со нацијата

Александар Тодески

(ВИДЕО) Богоев при посетата на Костал: Ефективноста на Царината видлива преку зголемување на извозот на странските директни инвестиции

Општина Карпош пред Уставен суд ќе го оспорува ДУП-от кој го донесе Општина Ѓорче Петров

Општина Карпош: Донесовме инвестиција од 50 милиони евра и ќе продолжиме да работиме во интерес на граѓаните

Горан Наумовски

(ВИДЕО) „Преку Стевчо ни е, лудилото мора да сопре“: Протест против изградбата на 17-катница кај Воена болница

Орце Костов

Богоев: Од денес камионите со стока кои увезуваат или извезуваат во Србија се мерат само еднаш

Горан Наумовски