Фекални бактерии во водата за пиење на Шапка и Пелистер, никој не презема ништо

Од:

Водата за пиење на туристичкиот центар Попова Шапка е загадена, покажуваат последните испитувања на Центарот за јавно здравје Тетово. Од таму истакнуваат дека загадувањето е резултат на неодржување на резервоарите на водата за пиење.

Од Јавното комунално претпријатие Тетово, кое е одговорно за оддржување на системот не даваат никаков одговор дали ќе преземат нешто за прочистување на водата и зошто нема известување за фекалното загадување на водата.

Вода за пиење нема ниту во националниот парк Пелистер. Таму пред два-три дена на чешмите на Голема Ливада, Бегова Чешма и други локации беа истакнати написи дека водата е забранета за пиење.

Анализите на Центарот за јавно здравје на планинските води на Пелистер покажале 9 проценти хемиска и 77 проценти бактериолошка неисправност.

Во најстариот национален парк во земјава и по десет години не е дограден колекторскиот систем. Изградбата започна во 2006 година кога беше поставена колекторска мрежа од 2,5 километри, а остана да се изгради и постави прочистителна станица и да се приклучат објектите на Пелистер кон мрежата.

Би можело да ве интересира

76-годишен скопјанец е планинарот кој почина на Пелистер, потврди МВР

Падна првиот снег

Катерина Ѓуровски

Еурофарм Пелистер го претстави пикерот Васиљев: Дојдов во Битола да освојувам трофеи

УЈП во лов на фирмите поврзани со „Рекет“, контроли на фирми во Струга и во Битола

Маја Илиевска-Пачемска

Спасени четири лица завеани од снег на Пелистер

Наум Локоски

Изработена физибилити студија за пречистителната станица на Пелистер

Ана Ололовска