Целосно префрлување на онлајн настава поради дојавите за бомби е една од опциите за кои размислува МОН

Од:

Министерот Јетон Шаќири откри дека во МОН се размислува и за опцијата за целосно префрлување на онлајн настава поради лажните дојави за бомби, но дека одлуката ќе се донесе брз основа на препораките на безбедносните институции и откако ќе се разгледаат сите аспекти.

– Бројот на училиштата е висок, не можат да се направат препораки за еден час секаде за да се вратат децата во клупите. Ако е целта на овие дојави за бомби е да се работи онлајн, не е лесно да се донесе одлука само за Град Скопје или за цела држава. Таа одлука ќе треба да се однесува и за основните школи. Ќе се земат најдобрите искуства од другите земји, ќе се разгледува можноста во комуникација во електронска форма – рече Шаќири.

Тој како министер е против да се организира онлајн настава во целост, но одлуките МОН ги носи врз основа на безбедносните информации од другите институции.

– Јас како министер сум кажал дека сум против онлајн настава. Но, ова се препораки за да не се загуби настава, ќе ги разгледаме проблемите во училиштата,. Имаме родители кои работат, ќе разгледам нови предлог решенија. Во почетокот дојави имаше кај средношколкците, а сега и кај основците што отвора нов проблем. Матурите ќе се организираат, работна група ќе ги разгледа сите аспекти – додаде првиот човек во образованието.

Би можело да ве интересира

Експлозија во Риека: Двајца уапсени, поставиле уште една бомба, а имал и трета експлозивна направа

Спасовски: Нема дојави за бомби откако се воведоа протоколи во училиштата

Орце Костов

Над 20 пораки за насилство стигнале на мејл адресите на МОН

Горан Наумовски

Шаќири: Во текот на наредните денови ќе се достават свидетелствата, Бирото ги заврши сите постапки

Горан Наумовски

МОН: Сите ученици навреме ќе ги добијат свидетелствата за учебната 2022-2023 година

Горан Наумовски

Дојави за наводно поставени две бомби во болници во Белград