Во ХЕС „Црн Дрим“ произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија

Од:

Благодарение на поволната хидрологија и подготвеноста на електромашинската опрема, хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, годинава ќе прокнижат уште еден рекорден производствен резултат.

Турбините на двата значајни електроенергетски објкета во поголемиот период од годинава работеле под полн капацитет и до средината на овој месец произвеле 565 милиони киловат часови елекрична енергија, што е поголемо производство од планираното.

– Во ХЕ „Шпилје“ произведени се 340 милиони киловат часови електрична енергија, што претставува 29 отсто поголемо производство од планираното за тој период, но и 24 отсто поголемо производство од годишниот план. Во ХЕ „Глобочица“ произведени се 225 милиони киловат часови, што е за 18 отсто поголемо производство од годишниот план, птоврдија за МИА од ХЕС „Црн Дрим“.

Моментниот дотек на вода во акумулацијата „Дебарско Езеро“ е над 40 метри кубни во секунда и има резерва на вода за производство на околу 20 милиони киловат часови електрична енергија.

Дотекот во акумулацијата „Глобочица“ изнесува 30 метри кубни вода во секунда и располага со резерва за производство на 13 милиони киловат часови електрична енергија.

Од ХЕС „Црн Дрим“ очекуваат планираното производство за годинава да биде поголемо за околу 40 отсто.

Би можело да ве интересира

Ќе се гради хидроцентралата Чебрен за една милијарда евра: Владата донесе одлука која се чекаше 30 години

Орце Костов

(ВИДЕО) Ковачевски: Со браната „Конско“ обезбедуваме одржливо земјоделство за зголемено домашно производство на храна

Ана Ололовска

Тендерската постапка за ХЕЦ Чебрен влегува во втора фаза

А1он

На малите хидроелектрани им биле уплатени 41 милион евра повеќе поради повластени тарифи

Ана Ололовска

Успешно реализиран годишен зафат во хидроелектраната „Шпилје“

А1он

ВИДЕО: Објавен јавен повик за изградба на ХЕ Чебрен по пат на јавно-приватно партнерство

Ана Ололовска