hidroelektrana

Економија

На малите хидроелектрани им биле уплатени 41 милион евра повеќе поради повластени тарифи

А1он
Во периодот од 2012 до 2021 на малите хидроелектрани им биле платени 41 милион евра повеќе во однос на пазарната вредност поради користење на законски
Економија

Успешно реализиран годишен зафат во хидроелектраната „Шпилје“

А1он
Во Хидроелектраната „Шпилје“ кај Дебар денеска успешно е реализиран зафат во рамки на редовното сервисирање на електомашинската опрема, потвдија од АД ЕСМ. -Ова е многу
Економија

Во ХЕ„Шпилје“ за шест месеци произведени 69 милиони киловат часови струја

А1он
И покрај неповолната хидрологија на дебарското сливно подрачје, кое ги опфаќа реките Радика и Црн Дрим, во периодот јануари-јуни годинава, со целосна оптимизација на сите
Економија

Во првото тромесечие во ХЕС „Црн Дрим“произведени 70 милиони квч струја

А1он
Хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“ во првото тромесечие од годинава прозведени се околу 70 милиони киловатчасови електрична енергија,
Економија

Во ХЕС „Црн Дрим“ произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија

А1он
Благодарение на поволната хидрологија и подготвеноста на електромашинската опрема, хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, годинава ќе прокнижат уште
Економија

Иницијатива за поедноставување на изградбата на малите хидроелектрани

А1он
Проектот на УСАИД за инвестиции во чиста енергија ќе се залага за делумно расчистување на имотно-правните односи пред објавување на тендер или барем пред потпишување концесиски
Економија

Објавен повик за доделување концесија за хидроелектрични централи на Црна Река

А1он
Владата преку Министерството за животна средина и просторно планирање, на 1. февруари објави jавен повик за доделување концесија за користење вода за производство на електрична енергија од хидроелектрични
Економија

Груевски: Наскоро тендер за 80 нови локации за мали хидроелектрани

А1он
Владата наскоро ќе објави тендер за издавање под концесија 80 нови локации ширум земјава за изградба на мали хидроелектрани, најави премиерот Никола Груевски. – До крајот на