(ВИДЕО) Лукаревска: Физички лица делат плати и по три милиони, а на работниците им уплаќаат по 5 денари

Од:

Компаниите кои добиле помош од државата од пакетот економски мерки за справување со ковид-кризата, а овие средства не ги исплатиле на работниците, Управата за јавни приходи ги објави јавно. По истекување на рокот по опомената, УЈП ќе блокира, открива директорката Сања Лукаревска и вели дека иако е флексибилна и ги исцрпува можностите за корекција, ова не смее да се толерира. Што се однесува до најпогодените дејности, како угостителството, туризмот и транспортот, според неа, и натаму ќе се изнаоѓа начин за помош за да не стават клуч на врата.

Лукаревска во разговорот вели дека редовниот надзор на УЈП открил и компании во кои работодавците си делат плати од 2 или 3 милиони, а на работниците им уплаќале минималец или само 5 денари. Според неа, даночната дисциплина кај нас е голема и на физичките лица и на големите компании, а затајувања има кај помалите фирми кои се обидуваат да се сокријат преку системот на стечај па повторно отворање. За блокирањето, за даночењето на најбогатите, за бенефитот од мерката МОЈ ДДВ, повеќе во разговорот со Лукаревска.

Би можело да ве интересира

Лукаревска од Кочани: Сакале некои или не, СДСМ ќе биде запишан во историјата како организирана политичка сила која ја врати слободата и ја врати државата на вистинскиот пат

А1он

Лукаревска од Македонска Каменица: На 8 мај гласајте за силен СДСМ, сега е најважно да не се враќаме назад

А1он

Лукаревска: Имаме јасен план за модернизација и на образованието и на здравството

Лукаревска: Од целосно заборавени, домашните претпријатија ги поддржавме со 100 милиони евра, ќе ја дуплираме поддршката

Лукаревска: МојДДВ го зголемуваме на 3.000 денари

Катерина Ѓуровски

УЈП ја објави новата листа на должници: 1801 фирма и 3606 граѓани должат 160 милиони евра

Орце Костов