Лукаревска: Имаме јасен план за модернизација и на образованието и на здравството

Од:

Нашата определба е европска Македонија, зашто сакаме европско образование и европско здравство за сите граѓани. Доброто образование е гаранција за добра, перспективна иднина на секој подинец и на државата и затоа, подигнувањето на квалитетот на образованието на сите нивоа и прилагодувањето на потребите на пазарот на трудот е стратешки приоритет на СДСМ, рече носителката во третата изборна единица, Сања Лукаревска.

-Со добро образование насочено кон развојот на потенцијалот и вештините кај младите луѓе, до поголема конкурентност , подобри работни места и подобар живот за сите, тоа е нашата цел, тоа им треба на младите, од тоа зависи нивната иднина и идниот развој на државата. Затоа го унапредивме и ќе продолжиме да го унапредуваме ученичкиот и студентскиот стандард со поголем број и повисоки стипендии, субвенциониран студентски оброк-зголемување на износот за студентски оброк на 200 денари, укинување на таксата за пријавување на испит.

Лукаревска рече дека заложба е да се задржат најдобрите студенти и се повеќе млади лица да бидат ангажирани во високообразовните и во научните установи во државата.

-Ќе вложуваме повеќе во талентираните ученици, во континуирана поддршка на учениците со попреченост, но и во наставниот кадар, нивната работа и посветеност ни е најважна во остварувањето на целите за уште подобро и помодерно образование.

Се фокусираме и на модернизирање на здравствениот систем, рече Лукаревска.

-Политиката на СДСМ е јасна и конзистентна. Вкупните примања на лекарите специјалисти се повеќе од двојно зголемени. Во следниот мандат се обрзуваме дека платите за специјалистите ќе се зголемат во терциерното здравство до 180.000 денари, во секундарното здравство до 140.000 денари, за општите лекари до 120.000, за медицинските сестри со висока школа до 90.000 денари, а на оние со средна 60.000 денари. Специјализантите ќе ги остваруваат сите права во текот на својот стаж, преку целосно вкупно здравствено осигурување и ќе добиваат основен месечен надоместок од почетни 60 000 денари.

За секој доктор кој ќе се врати во државата, веднаш ќе се обезбеди работно место и ќе се доделат средства за стимулација. Целосно ќе се укине партиципацијата од 20% за услугите во јавното здравство. Јавното здравство да биде бесплатно за сите осигуреници. Нема одложување на потребата од зајакнување на системот на јавното здравство, зашто здравјето е најважно.

Имаме јасен план за развивање, унапредување и модернизација и на образованието и на здравството, зашто сакаме сигурна иднина и благосостојба во европска Македонија за сите граѓани, рече Лукаревска.

Би можело да ве интересира

Лукаревска од Кочани: Сакале некои или не, СДСМ ќе биде запишан во историјата како организирана политичка сила која ја врати слободата и ја врати државата на вистинскиот пат

А1он

Лукаревска од Македонска Каменица: На 8 мај гласајте за силен СДСМ, сега е најважно да не се враќаме назад

А1он

Лукаревска: Од целосно заборавени, домашните претпријатија ги поддржавме со 100 милиони евра, ќе ја дуплираме поддршката

Лукаревска: МојДДВ го зголемуваме на 3.000 денари

Катерина Ѓуровски

Стоилковски: Зошто Лукаревска не поднесе кривична пријава, туку фирмите ги става на листа на должници

Спречена измама со поврат на ДДВ од над 160 милиони денари на нафтени компании

Орце Костов