Стопанска комора: Потенцијалите на земјоделството неискористени, субвенциите без резултат

Од:

Дали македонскиот агро-сектор е подготвен да развива т.н. паметни села и да применува интелигентни софтверски решенија кои би ги намалиле трошоците и загубите, би го подобриле квалитетот на производството и би ја зголемиле конкурентноста, се двете прашања што ќе ги отвори Стопанската комора на Македонија на претстојната конференција за земјоделство и прехранбена индустрија што ќе се одржи на 16 мај во Скопје.

Според Комората, потенцијалите на земјоделството во земјава не се целосно искористени. Необработени стојат преку една третина од површините, а субвенциите не ги дадоа очекуваните резултати. Недостигаат и одржливи рурални заедници кои би го интезивирале пласманот на странските пазари.

-Нашето земјоделство е пред крстопат, на прагот на трансформација во модерно, но е соочено и со многу предизвици. Од една страна се светските движења и климатските промени, а од друга – конкурентноста и примената на новите, ИТ решенија, истакна Васко Ристовски од Комората.

Засега, напомена Ристовски на прес-конференција, некои од комбинатите користат софтверски решенија за планирање на производството. Обично се тоа поголемите капацитети. Но, кај индивидуалните производители ИТ алатките се уште се новина, е се чувствува и отпор од нивно прифаќање. Предничат младите фармери кои се поинформирани, читаат и ги следат најновите светски достигнувања.

-Кога се работи за технологијата, тешко ги прифаќаме новитетите. Некој можеби мисли дека е проблем цената. Не, цената е повеќе од достапна, прилагодена за сите индивидуални фармери и изнесува 130-140 евра годишно. Ваквите паметни, ИТ решенија (кога да се сее, прска) може да се следат и на мобилен телефон ако некој евентуално дома нема компјутер, лап-топ, подвлече Ристовски.

Одговорајќи на новинарски прашања во врска со субвенциите, Ристовски рече дека наместо да бидат развојни, тие досега се искористуваа како социјално-политичка алатка.

-Развојната нота, за жал, не постои, а од 2007-ма до сега се пројдени 12 години. Тоа е долг период кој би требал да покаже резултат. Субвенциите сепак одиграа некаква улога. Го ублажија ударот од конкуренцијата и до некаде го одржаа земјоделство на одредено ниво. Тука пред се мислам на малите фармери, објасни Ристовски според кој, директната финансиска поддршка воопшто не е начин за да се направи атрактивен агросекторот, туку алатка при преструктуирањето.

На конференцијата на 16 мај покрај домашни, ќе присуствуваат и странски експерти. Отворени ќе бидат и прашања како земјоделското земјиште, продажбата на земјоделските производи, заштитата на нивното потекло, руралниот развој, катастарот, фитосанитарните мерки, органската храна,…

Би можело да ве интересира

Одобрени средства за субвенционирање на бесплатниот градски превоз за редовните студенти

Драган Поповски

(ВИДЕО) Николовски: Со дополнителната субвенција за предадено грозје, исплативме над 1 милион евра кон 6.240 лозари

Драган Поповски

(ВИДЕО) Заев во посета на Тиквешкиот регион: Низ конкретни мерки се грижиме за лозарите

Драган Поповски

Спасовски во посета на Тиквешијата: Владата го реши наследениот проблем на лозарите со долгот и обезбеди нови повисоки субвенции

Драган Поповски

Бабовски: Навреме исплатуваме субвенции, така ќе продолжиме

Ана Ололовска

Заев во посета на Тиквешкиот регион: Низ конкретни мерки се грижиме за лозарите, продолжуваме да вложуваме во земјоделството

Ана Ололовска