Прометот во индустријата намален на месечно, зголемен на годишно ниво

Од:

Прометот во индустријата, вкупно, во јуни во однос на мај годинава се намалил за 7,5 отсто, а споредено со јуни лани за 4,7 отсто, додека во првата половина од годинава во однос на истиот пероид од минатата година се зголемил за 9,5 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика.

Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, е намален кај Интермедијарни производи, освен енергија, за 5,3 проценти, Капитални производи за пет проценти, Tрајни производи за широка потрошувачка за 9,6 проценти и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3,4 проценти.

Прометот во индустријата на домашниот пазар, во јуни 2019 година, во однос на јуни лани е намален за 3,2 отсто, во однос на мај годинава за 5,9 отст, а во првите шест месеци од годинава во однос на истиот период лани бележи раст од 0,3 отсто.

На странските пазари прометот во индустријата во јуни година, во однос на јуни лани е намален за 5,3 отсто, споредено со мај годинава за 8,8 отсто, додека во периодот јануари јуни годинава во однос на истиот период лани раст од 12,6 отсто

Би можело да ве интересира

Битиќи од Брисел: Денеска го отвораме билатералниот скрининг за Кластер 2 – Внатрешен пазар

Ана Ололовска

Ковачевски: Со владините мерки и политики европските пазари стануваат подостижни за нашите компании

Ана Ололовска

Бектеши: Со целосно усогласување на нашето законодавство ќе обезбедиме поголеми права за основање и слободата на давање на услуги

Ана Ололовска

Ковачевски и Битиќи: Со државна поддршка, плановите за развој на компаниите се остваруваат, 300 нови работни места во ЕјџТекГруп

Ана Ололовска

Кабинетот на Битиќи: ЕЛ.ПЕТ нема право да бара пенали за периодот додека ОКТА не работела

Ана Ололовска

Битиќи: Постепено и системски се усогласуваме со институциите на Европската Унија што ќе значи зголемување на конкурентноста на нашата економија

Ана Ололовска