Овоштарите од Росоманско ќе добијат обесштетување поради мрзнењето на овошките

Од:

Овоштарите од Росоманско ќе добијат обесштетување поради мрзнењето на овошките, информираше попладнево Стојан Николов, градоначалник на Росоман.

– Во првата половина на месец април оваа година, се случи временска непогода. Температурите се спуштија до минус осум степени. Тоа беше причина за мрзнење и оштетување на овошните дрвца во овошните насади на територија на општината Росоман. Беа оштетени 729 овоштари. Беше измрзнат 90 проценти од овошниот насад, штетата беше 452.702.697 денари, појасни Николов.

Тој се заблагодари на Владата и претседателот Зоран Заев, како и на комисиите кои работеа на проценка на штетите. На земјоделците им порача дека ја имаат неговата поддршка како градоначалник.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Ковачевски: Инвестираме во капитални проекти во земјоделството

Николовски од Рим: Потпишана нова петгодишна Програмска рамка со ФАО

А1он

Николовски: Го поддржуваме оризопроизводството, доделени првите четири од вкупно 25 комбајни со сецкалици за ориз

А1он

Николовски: Ставаме на располагање нови 5722 хектари земјоделско земјиште

А1он

Николовски: Ниту една обработлива површина не смее и нема да остане незасадена, ѓубрива за сеидба и прихрана ќе има

А1он

Николовски: Земјоделците да ги искористат новите интервентни мерки, заеднички да овозможиме одржливо и зголемено домашно производство

А1он