„Орка Холдинг“ на Орце Камчев ќе го презема целосно „Жито Полог“

Од:

Компанијата „Орка Холдинг“ на бизнисменот Орце Камчев достави известување за намера за преземање на тетовски „Жито Полог“, каде семејството Камчеви и досега го имаше најголемиот дел од акционерскиот капитал.

„По добивањето на дозвола за понуда за преземање од страна на Комисијата за хартии од вредност, понудата за преземање ќе бидат јавно објавени и достапни за акционери на Жито Полог“, се наведува во известувањето објавено од „Жито Полог“ на Македонската берза.
Македонска берза извести дека донесен е заклучок за внесување на издавачот „Жито Полог“ АД Тетово на „Листата за набљудување“ што се објавува на веб страница на Берзата, согласно Правилата за котација.

Според Централниот депозитар за хартии од вредност „Орка Холдинг“ во моментов е сопственик на 24,98 отсто од акциите во „Жито Полог“, додека самиот мелнички комбинат поседува 20,6 отсто од акциите.

Оваа намера на „Орка Холдинг“ доаѓа неколку дена откако САД ги стави Јордан Камчев и неговата мајка Ратка Камчева на „црната листа“ на бизнисмени и функционери за кои постојат сомнежи дека се вмешани во корупција.

Би можело да ве интересира

Едвард Џозеф: Црната листа на САД е порака која паметните политичари би требало да ја сфатат

Катерина Ѓуровски

Владата нскоро ќе го прати во Собрание законот со кој лица од црната листа на САД ќе имаат реперкусии и во Македонија

Црната листа на САД ќе биде основа за воведување на мерки од државата врз лица и фирми

А1он

Агелер: Има докази против Анѓушев, тој веќе се жалеше, но тоа нема ништо да смени

Катерина Ѓуровски

Малтешкото МНР му ја прекина на Анѓушев функцијата почесен конзул на Малта

А1он

Грковска за ставањето на Анѓушев на „црната листа“ на САД: Очекувам домашните и меѓународните институции да ги преземат неопходните мерки согласно укажувањата

Катерина Ѓуровски