Обезбеден гас за до крајот на месецот за топланите Исток и Запад

Од:

АД ЕСМ ја обезбеди потребната количина природен гас за работење на топланите Исток и Запад за периодот 16-30 ноември 2022г. Гасот е обезбеден од Макпетрол по цена од 1.345 евра за 1.000 нм3.

„АД ЕСМ и натаму ќе продолжи да врши набавки на гас за покуси временски периоди со цел да се искористи финансиската поволност од континуираното намалување на цената на гасот на пазарот. Како што и претходно информиравме, топланите ќе продолжат да работат на природен гас во текот на грејната сезона како основен и најеколошки енергенс за нивно функционирање.

Во меѓувреме, системот технички се подготвува за тестирање за користење на алтернативно гориво дизел, како резервно решение за во случаи во кои поради геополитички случувања во Европа гасот би станал недостапен на пазарот или би достигнал екстремно високи цени.Тестирањето ќе се врши по обезбедување на сите соодветни дозволи од надлежните институции и почитување на прописите за постапката.

Би можело да ве интересира

Руски гас преку Украина: Дневни испораки од 35,5 милиони кубни метри

А1он

Складиштата за гас во ЕУ исполнети до 84 проценти

А1он

Газпром: Извозот на руски гас надвор од поранешниот советски блок падна за 45,5 отсто во 2022 година

Велика Британија целосно го прекина увозот на руски течен гас

Извозот на руски гас во Европа на најниско ниво во постсоветскиот период

Ана Ололовска

Цените на гасот на берзите во Европа првпат паднаа под 850 долари за илјада кубни метри

Ана Ололовска