НСОН: Зошто секторот образование е изземен за „К-15“

Од:

Независниот синдикат за образование и наука (НСОН) будно ги следи случувањата кои го засегаат остварувањето на правата од работен однос на вработените во секторот образование со цел навреме и соодветно да реагира во насока на нивна заштита.

Како НСОН ја поздравуваме одлуката за враќање во сила исплатата на регрес за годишен одмор (популарно К-15), одлука но во исто време прашуваме:

Зошто секторот образование е изземен, а вработените во овој сектор се донесени во понеповолна позиција од другите вработени во јавниот сектор?

Зошто вработените во секторот образование се секогаш последни на листата за унапредување на работнички права?

Ги повикуваме вработените во образование уште помасовно да пристапат во НСОН, со цел постигнување на репрезентативнсот и потпишување соодветни Колективни договори.

Во меѓувреме, го потсетуваме репрезентативниот синдикат СОНК дека треба да се преземат соодветни мерки за надминување на нееднаквоста која ги засега вработените во образование.

Постои големо незадоволство кај просветните работници по однос на настанатата дискриминација и поради тоа го поттикнуваме репрезентативниот синдикат СОНК, доколку не дојде до брзо решение да го искористи правото на започнување на штрајк на кој ќе добие поддршка од мнозинството на вработени во секторот образование, стои во соопштението на НСОН испратено до медиумите.

Би можело да ве интересира

СОНК: Најновата Уредба е јасна, очекуваме изборната комисија при УКИМ да ги стопира и одложи сите активности

Ана Ололовска

СОНК во првомајскиот проглас бара почитување на социјалниот дијалог и неотпуштање на работници

А1он

СОНК реагира на начинот на кој е донесена уредбата за укинување на надоместоците на плата

Ана Ололовска

СОНК не се согласува со предлогот за намалување на платите во администрација

Ана Ололовска

СОНК реагира на неисполнувањето на договорот за зголемување на платите во високото образование

Драган Поповски

Царовска смета дека нема ништо спорно во исплатата на К-15 предвидена со колективниот договор за администрацијата

Ана Ололовска