Македонија е во рецесија

Од:

 Македонија е во рецесија. Бруто домашниот производ во вториот квартал падна за 0,9%, објави денеска Државниот завод за статистика.

Ова значи дека Македoнија е во рецесија, бидејќи и во првиот квартал економијата беше во негатива.
Тогаш БДП падна за 1,4%.
Доколку една економија два квартали по ред е во негатива, тогаш се прогласува рецесија.

2012-та според проценките на аналитичарите се смета за  една од потешките економски години, по онаа во 2009-та кога БДП изнесуваше минус 0,9%.

Би можело да ве интересира

МФ: ММФ го објави извештајот од Мисијата за член IV и ПЛЛ – Економијата зајакнува поттикната од јавните инвестиции, инфлацијата се намалува, се остваруваат фискалните цели

Нема да се намалат каматните стапки: Има ризици и покрај забавувањето на инфлацијата, сметаат од НБРМ

Орце Костов

Ковачевски: Буџетот за 2024 година ќе биде 5,5 милијарди евра, Владата ќе потроши 733 милиони за инвестиции

Орце Костов

Во инфлација штедачите поминуваат најлошо, а оние што купиле стан на кредит најдобро, сметаат аналитичарите

Орце Костов

Годинава раст од 1,9 отсто и инфлација од 9,5 отсто

Катерина Ѓуровски

СДСМ: Економските мерки за заштита на стандардот даваат резултат, инфлацијата се намалува