Инфлацијата во мај зголемена за 0,9 проценти во однос на април

Од:

Инфлацијата мерена преку индексот на трошоците на животот во мај во однос на април е зголемена за 0,9 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Зголемувањето се должи на покачувањето на трошоците на животот во делот ресторани и хотели за 3,1 проценти, рекреација и култура за 2,1 процент, транспорт за 1,9 процент, облека и обувки за 1,5 процент, мебел, покуќнина и одржување на домаќинствата за 1 процент, храна и безалкохолни пијалаци за 0,7 проценти, разновидни стоки и услуги за 0,4 проценти, домување, вода, електрика, гас и други горива, здравје за 0,1 проценти.

Намалување на трошоците на животот е забележано во групата комуникации за 0,3 проценти, а на исто ниво остануваат трошоците на живот во делот алкохолни пијалаци, тутун и наркотици и образование.

Во споредба со мај минатата година се бележи зголемување од 4,5 проценти.

Цените на мало во мај во споредба со април бележат зголемување од 1,3 проценти, а во однос на мај лани зголемување од 5,8 проценти.

Би можело да ве интересира

„Владата дава 100 евра по жител за растеретување на инфлацијата“: Се шири нов линк за измама на граѓаните

Орце Костов

Се поскапо станува одењето по ресторани и кафеани

Инфлацијата во април зголемена за 0,7 проценти во однос на март

МФ: ММФ го објави извештајот од Мисијата за член IV и ПЛЛ – Економијата зајакнува поттикната од јавните инвестиции, инфлацијата се намалува, се остваруваат фискалните цели

Нема да се намалат каматните стапки: Има ризици и покрај забавувањето на инфлацијата, сметаат од НБРМ

Орце Костов

Ковачевски: Буџетот за 2024 година ќе биде 5,5 милијарди евра, Владата ќе потроши 733 милиони за инвестиции

Орце Костов