Лукаревска: Изречени се повеќе од 400 глоби за неиздавање фискални сметки

Од:

Управата за јавни приходи (УЈП) по завршувањето на најголемиот бран на Ковид кризата спроведе огромен број на контроли кај даночните обврзници за неиздавање фискални сметки на територијата на целата држава и изрече повеќе од 400 глоби, потврди денеска директорката на УЈП Сања Лукаревска.

-Уште првата година по воведувањето на апликацијата „МојДДВ“ за граѓаните имавме огромен број на пријави за неиздавање на фискални сметки кои одеа преку анонимни пријави од страна на граѓаните во канцелариите на Управата, преку линијата 198 и на јавни социјални медиуми. Врз основа на тоа сме постапиле насекаде. Направени се огромен број на акции и на контроли, рече Лукаревска во одговор на новинарско прашање на денешнатапрес-конференција по повод ,,Две години МојДДВ со граѓаните”.

Во периодот кога беше најголемиот бран на Ковид кризата, додаде, одевме само превентивно која сите даночни обврзници.

-По завршувањето на бранот имаме направено огромен бројна контроли и изречени се повеќе од 400 казни, односно глоби за даночните обврзници низ целата држава, прецизира Лукаревска.

Би можело да ве интересира

УЈП го следи случајот со текстилната фабрика „Баргала“, контролата е при крај

Ана Ололовска

УЈП правела техничко доусогласување, ќе се исплатат и останатите средства од „Мој ДДВ“ за првото тримесечје

Ана Ололовска

Државната помош за февруари и март ја злоупотребиле 181 работодавач, не дале плати на 753 вработени

Ана Ололовска

На 31 мај истекува рокот за потврда или корекција на даночни пријави

Барањето за исплата на плати за февруари и март поставено на платформата на УЈП, работодавачите до 30 април да го поднесат на е-даноци

Ана Ололовска

Лукаревска: Во март 54.662 работника не земале плата

Ана Ололовска