Ќе се уредува нова плажа на Дојранското Езеро во Сретеново

Од:

Во пресрет на летната туристичка сезона која на Дојранското Езеро најголем интензитет достигнува кон крајот на јули и почетокот на август, ќе се уредува нова плажа на езерското крајбрежје во Сретеново, Стар Дојран.

Од Општина Дојран потврдија дека плажата ќе биде долга 200 метри и ќе биде посипана со слој автохтон песок од 30 сантиметри. Покрај ова, плажата ќе добие заштита од потпорен ѕид од армиран бетон со дебелина од 30 сантиметри.

По изградбата, плажата во Сретеново ќе биде целосно партерно и хортикултурно уредена за да ги пречека туристите.

Слична плажа минатата година беше изградена во близина на границата со Грција, во атарот на селото Николич. Моментно долж Дојранското крајбрежје до граничниот премин Дојран, во употреба, заедно со приватните, има десеттина плажи уредени за потребите на гостите кои од година во година доаѓаат во се поголем број.

Би можело да ве интересира

УНВТО: Бројот на туристички посети поголем за четири отсто

Ана Ололовска

Во Крушево зголемена уплата на туристичка такса, повеќе туристи и ноќевања

Ана Ололовска

Античкиот град Лијанг ги фасцинира посетителите со својата архитектура

Ана Ололовска

Само 13% од интернет корисниците во земјава резервирале одмор онлајн, во ЕУ 50 проценти

Ана Ололовска

Намален водостојот на Дојранското и Преспанското Езеро

Татјана Ташкова

Дојран полн со туристи за Илинден