Ќе се преиспита исполнувањето на правната основа за Иловица

Од:

Владата на Република Северна Македонија денеска на седница го задолжи Министерството за економија да ја испитува правната исполнетост на барањето за добивање дозвола за експлоатација на минерална суровина – бакар и злато на ЕУРОМАКС РЕСОУРЦЕС ДОО Скопје на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село и доколку не се исполнети правно-формалните аспекти да го одбие барањето на концесионерот.

Во соопштението од владината прес-служба се наведува дека доколку се утврди дека не е исполнета правната обврска на барањето за добивање дозвола за експлоатација на минерална суровина – бакар и злато, на ЕУРОМАКС РЕСОУРЦЕС ДОО Скопје, на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село, еднострано да го раскине договорот за концесија со ЕУРОМАКС РЕСОУРЦЕС ДОО Скопје, на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село со број бр.24-4563/1.

Би можело да ве интересира

Еуромакс: Проектот за рудник Иловица-Штука да не се злоупотребува за политички поени

Ана Ололовска

Мото протестен караван против одлуката на Управниот суд за рудникот Иловица-Штука

Ана Ололовска

Еуромакс: Рудникот Иловица – Штука нема да ги загадува почвата, водата и воздухот

Ана Ололовска

ДОМ: Дали е поднесена жалба за Иловица?

Ана Ололовска

ДОМ: Итна жалба на пресудата за Иловица

А1он

Протест со свирежи од автомобили во Струмичко против изградба на рудникот во Иловица

Ана Василевска