ЕЦБ: Обнова на еврозоната во 2022 година

Од:

Европската централна банка (ЕЦБ) не исклучува сценарио каде економијата на еврозоната може да почека до крајот на 2022 година за да го достигне нивото од пред пандемијата. Тоа се наведува во извештајот на финансискиот регулатор.

Според песимистичко сценарио, БДП во еврозоната може да се намали за 12 проценти оваа година. Во вториот квартал, можно е да се забрза падот до 15 проценти.

Со помеко влијание на кризата, ЕЦБ очекува БДП да се намали за 5 проценти во 2020 година.

Претседателот на институцијата, Кристин Лагард наглчаси дека еврозоната ќе се соочи со невиден економски пад. Сепак, таа додаде дека е тешко да се направат такви предвидувања, бидејќи е нејасно колку ќе трае пандемијата.

Би можело да ве интересира

Лагард: Европа не смее да ја пролонгира распределбата на 750 милијарди евра од фондот за санација на економијата

Ана Ололовска

ЕЦБ построго ќе проверува кандидати за директори на банки

Ана Ололовска

Невработеноста во Еврозоната се зголеми на 7,9 проценти

Ана Ололовска

ВИДЕО: ЕЦБ и овозможи на Народната банка користење ликвидносни средства до 400 милиони евра

Ана Ололовска

БДП во еврозоната со пад од 14,4 отсто

Ана Ололовска

ЕЦБ побара од банките да не исплаќаат дивиденди до 1 јануари следната година

Ана Ололовска