Даночните обврзници уште денеска можат да ги потврдат или корегираат податоците во годишната даночна пријава

Истекува рокот за увид во претпополнетата Годишна даночна пријава за 2018 година што значи дека даночните обврзници кои се регистрирани на системот е-Персонлен данок имаат можност уште денеска преку своите кориснички профили да ги потврдат или корегираат податоците во даночната пријава.

По истекот на овој рок, даночните пријави ќе добијат статус на конечни пријави согласно последниот статус на Годишната даночна пријава – потврдена или коригирана. Утре службено ќе бидат потврдени и годишните даночни пријави кои од страна на граѓаните не се ниту потврдени, ниту корегирани.

Годишната даночна пријава којашто граѓанинот ја коригирал, а добила статус на конечна даночна пријава, ќе треба да биде одобрена од службено лице на Управата за јавни приходи, а доколку службеното лице не ја одобри коригираната даночна пријава, ќе биде донесено решение за утврдување на персоналниот данок на доход за 2018 година.

– Пресметаната разлика за доплата по Годишната даночна пријава и платените аконтации во 2018 година, даночните обврзници имаат обрска да ја платат најдоцна до 30.06.2019. Согласно законските одредби УЈП нема да носи решение за 2018 година за пресметаниот годишен персонален данок од доход, појаснуваат од УЈП.

Би можело да ве интересира

УЈП ќе постави информативни пултови за мерката за поврат на ДДВ

Ана Ололовска

Неправилности за МојДДВ се пријавуваат на 198

Ана Ололовска

Скенирани близу три милиони фискални сметки, повратот на ДДВ кон граѓаните 25,3 милиони денари

„Даночен рај“ кој ги штити милијардите што ги кријат богаташите

Ана Ололовска

Заев: „Мој ДДВ“ ја користат 65.000 граѓани

Ана Ололовска

УЈП: За поврат на ДДВ од 600 денари месечно, треба да се оствари промет од 26.600 денари

Габриела Димковиќ-Мишевска