Барањата за финансиска поддршка за плати поставени на системот Е-Даноци и ЕПДД

Од:

Управата за јавни приходи информира дека на системот Е-Даноци може да се најде образецот БФП-ИП/1 со кој компаниите може да побараат финансиска поддршка од 14.500 денари за исплата на плати за јуни. На системот Е-ПДД, пак, е поставен образецот БФС-СВД/1 со кој финансиска поддршка за исплата на плати за јуни може да побараат самостојните вршители на дејност.

– Согласно измените и дополнувањето на Уредбите со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите и самостојните вршители на дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот, заради исплата на платите за месеците април, мај и јуни 2020 година, компаниите и самостојните вршители на дејност мерката 14.500 може да ја користат и во јуни 2020 година.

Мерката за финансиска поддршка во април ја искористиле вкупно 19.696 работодавачи односно 5.707 самостојни вршители на дејност, а во мај 19.730 работодавачи, односно 5.814 самостојни вршители на дејност.

Би можело да ве интересира

Над 13500 барања поднесени за поддршка за исплата на плата во октомври, исплатени на скоро 12000

Ана Ололовска

Барања за државна помош за исплата на плата работодавачите може да поднесуваат уште денеска

Ана Ололовска

Работодавачите можат да аплицираат за државна помош за исплата на плати, Лукаревска ги објасни условите

Кристијан Ландов

Барањето за финансиска поддршка за плати ќе се поднесува до УЈП преку системот е-Даноци

Ана Ололовска

Кај граѓаните што скенираат сметки месецов ќе легнат близу 500 милиони денари

Ана Ололовска

УЈП: Викендот без ДДВ успешен, зголемен прометот на македонски производи, скенирани повеќе сметки

Ана Ололовска