Писателот Сашо Огненовски добитник на Наградата за најдобар роман на Хрватското книжевно друштво во Риека

Од:

Романот „Турнеја“ на македонскиот писател Сашо Огненовски е добитник на Наградата за најдобар роман по повод триесетгодишнината на Хрватското книжевно друштво од Риека.

Наградата на Огненоцски му ја додели претседателот на Хрватското книжевно друштво, Валерио Орлиќ на церемонија во салата на Советот на Град Риека.

Во просториите на Македонското културно друштво „Илинден“, пак, беше одржан книжевен портрет на Огненовски, каде беа претставени неговите книги, наградениот роман и книжевното списание „Книжевни елементи“, чиј последен број беше посветен на хрватската книжевност.

Писателот Огненовски доби награда и за особени заслуги во областа на книжевноста.

Би можело да ве интересира

На натпреварот доби вила вредна 3,5 милиони евра: Од неа се исели по 3 дена за да не го загуби животот

Предраг Петровиќ

Наградата „Книжевен жезол“ за поетите Весна Ацевска и Новица Ѓуриќ

Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“

Во Битола врачена наградата за животно дело на актерот Петар Мирчевски

А1он

Олга Панкина добитник на наградата за превод „Златен витез“

Наградата „Актер на Европа 2021“ за Маргарита Џепа од Албанија